Potem ko so v Južni Koreji nekatere šole pričele pametne telefone svojih šolarjev poskusno opremljati z aplikacijo, ki med poukom omeji funkcionalnost naprav na šolske potrebe, so se za omejevanje uporabe pametnih telefonov odločili tudi v japonskem mestu Kasuga. Mestni urad za izobraževanje je srednješolce pozval, naj svojih pametnih naprav ne uporabljajo po deseti uri zvečer in do šeste ure zjutraj.

Raziskava, ki jo je japonska vlada izvedla med lanskim novembrom in decembrom, je pokazala, da več kot polovica vseh najstnikov, starih med 13 in 15 let, uporablja prenosne telefone, kar 52 odstotkov od teh pa je uporabljalo pametne telefone. To je velik skok, saj je še leta 2010 na Japonskem pametne telefone uporabljalo zgolj 2,6 odstotka uporabnikov prenosnih telefonov.

Zaskrbljeni nad prekomerno uporabo spleta

Japonska vlada je prav tako zaskrbljena nad prekomerno rabo spleta med otroci, na njihov spletni strani pa opozarjajo tudi na nevarnosti spletnega ustrahovanja in nadlegovanja, zlorabe in odtekanja zasebnih podatkov ter na nenamerno uporabo plačilnih strani.

Urad za izobraževanje v Kasugi je prepoved predlagal s strinjanjem učiteljev in staršev, ki so prav tako zaskrbljeni nad prekomerno rabo pametnih telefonov. Pred Kasugo pa so podobno prepoved poskušali uvesti tudi v mestu Kariya v mesecu aprilu. Tam je predlagana ura za prenehanje uporabe pametnih telefonov ob devetih zvečer.

Čeprav izobraževalne ustanove podpirajo predlog urada, trenutno ne obstajajo nobene kazni za nespoštovanje predloga.