Prihodnje leto naj bi prišlo do preobrata

Do tega mejnika bo prišlo kljub temu, da analitiki v letu 2014 opažajo ohlajanje rasti trga tablic in stabilizacijo prodaje osebnih računalnikov, ki je posledica zamenjave starejših z novejšimi računalniki.

Po navedbah Gartnerja bo v letu 2014 na globalni ravni prodanih 308 milijonov osebnih računalnikov, pri čemer bo rast prodaje ultra lahkih prenosnikov nekoliko nadoknadila padce na področju tradicionalnih namiznih in prenosnih osebnih računalnikov. Medtem naj bi letos na svetovni ravni prodali skupno 256 milijonov tablic, vendar pa naj bi nato v letu 2015 prišlo do preobrata. V Gartnerju namreč napovedujejo, da se bo prihodnje leto prodalo 320 milijonov tablic in 316 milijonov osebnih računalnikov.

Letošnja rast prodaje tablic bo manjša kot v predhodnem letu - prodaja tablic se bo letos povečala za 23,9 odstotka, lani je bila rast še enkrat tolikšna. Trg osebnih računalnikov pa naj bi letos zabeležil 2,9-odstoten padec, potem ko je ta lani znašal kar 9,5 odstotka.

Po vsem svetu bo prodanih 1,9 milijarde mobilnih telefonov

Prodaja mobilnih telefonov naj bi medtem letos dosegla 3,1-odstotno rast, kar pomeni, da bo po vsem svetu prodanih 1,9 milijarde mobilnih telefonov, od tega dve tretjini pametnih mobilnih telefonov.

Skupno naj bi tako bilo letos na svetovni ravni prodanih 2,4 milijarde osebnih računalnikov, tablic in mobilnih telefonov. Pri tem jih bo 1,16 milijarde poganjal Googlov operacijski sistem Android, 333 milijonov Microsoftov Windows, 271 milijonov pa Applova sistema Ios in MacOS.