Iz kabineta premierke Alenke Bratušek so včeraj sporočili, da se je odločila napisati pismo papežu Frančišku, in sicer zato, ker je prepričana, da je kot predsednica slovenske vlade dolžna braniti ustavno in pravno suverenost države.

»Kar nekaj časa sem se spraševala, kaj lahko in kaj moram kot predsednica vlade v tem primeru storiti. Nedopustno in v nasprotju z ustavo je, da Cerkev posega v pravosodno vejo oblasti s komentiranjem konkretne sodbe,« je poudarila včeraj v Postojni. In nadaljevala: »Zato sem se odločila, da po diplomatski poti pošljem pismo Vatikanu. Pred letom dni sem imela to čast, da sem se srečala s papežem Frančiškom, in lahko rečem, da sva med drugim soglašala, da se je treba odločno upreti korupciji, za kar se zavzema tudi sam papež Frančišek v svoji instituciji. Medtem pa si v slovenski rimskokatoliški cerkvi upajo posegati v pravosodni sistem, torej v sodno vejo oblasti. To se mi zdi nedopustno in resnično me zanima mnenje Vatikana o tem,« je ravnanje cerkvenega vodstva ostro kritizirala predsednica.

Bratuškova je v pismu spomnila tudi na predčasne odhode slovenskih nadškofov in na razlog za te odhode. »Papež Frančišek v svoji instituciji delo opravlja zelo resno,« je zapisala, »tudi dva slovenska visoka cerkvena dostojanstvenika sta morala zapustiti svoja položaja zaradi suma gospodarskega kriminala. Verjamem, da tudi v Vatikanu vedo, kje so meje.« V pismu papeža še sprašuje, ali je Vatikan seznanjen z dejanji slovenske Cerkve in ali se jim zdi dopustno vmešavanje Cerkve v pravosodno vejo oblasti. Izrazila je tudi pričakovanje, da bo Vatikan Sloveniji posredoval stališče do dogajanja v zvezi s slovensko RKC.

Glavan: Nisem komentiral sodnih postopkov...

Razlog za diplomatsko hudo oster odziv Bratuškove so (poleg volitev) nedavni nastopi škofa Andreja Glavana, ki ga premierka sicer v pismu ne omenja. Kot smo že poročali, je apostolski administrator ljubljanske nadškofije in predsednik SŠK dal jasno vedeti, da ne zaupa slovenskemu sodstvu in da je sam – na podlagi mnenja nekaterih znanih pravnikov in sodnikov – prepričan, da je sodba Janši plod montiranega političnega procesa.

Očitek, da komentira sodne postopke, je sicer škof zavrnil: »Nisem komentiral sodnih postopkov, navajal sem le mnenja nekaterih uglednih ustavnih sodnikov,« je dejal. In dodal: »Cerkev ima pravico in dolžnost, da da vernikom neke usmeritve, ko gre za tako pomembne stvari.« Dodajmo še to, da je bila nedavna izjava Komisije Pravičnost in mir pri SŠK napisana nekoliko bolj previdno, čeprav s podobnimi poudarki. V njej je govor o »bojazni, da se vračajo časi totalitarnega družbenega reda...« in o »dvomu o neodvisnosti, nepristranskosti in strokovnosti sodstva«. Volitve pa bodo zlorabljene, »če se bo izkazalo«, da je bil proces politično motiviran in izpeljan.