Po razgibani etapi z devetimi, sicer krajšimi vzponi, se je najbolj smejalo Nibaliju. Ta se je od skupine, ki se je oblikovala po zadnjem vzponu približno pet kilometrov pred ciljem in v kateri je bilo kar nekaj favoritov za končno zmago, odlepil slaba dva kilometra pred ciljem. Zasledovalci v zaključku niso ravno zgledno sodelovali, kar je Italijan izkoristil za dvojno veselje - etapno zmago in rumeno majico.

"Krasen dan! Napadel sem ob pravem času. Toda bilo je težko, saj je pihal močan nasprotni veter. Zadnjih 1500 metrov je bilo zelo dolgih. Ampak to zmago sem si zelo želel," je dejal na Siciliji rojeni po svojem prvencu na Touru.

Nibali ima v skupni razvrstitvi dve sekundi prednosti pred Slovakom Petrom Saganom in van Avermaetom. Na peto mesto se je prebil tudi branilec lanske zmage Britanec Chris Froome, ki prav tako zaostaja zgolj dve sekundi.

Slovencev Simona Špilaka (Katjuša) in Kristijana Korena (Cannondale) ni bilo v ospredju. Špilak je bil 70. (+4:34), Koren pa 80. (+10:31). Skupno je Špilak prav tako 70., Koren pa je 99.

V ponedeljek kolesarje čaka 155 kilometrov dolga, ravninska preizkušnja med Cambridgem in Londonom, ki bo tudi zadnja na Otoku.