Kittel si je z današnjo zmago zagotovil tudi rumeno majico vodilnega na francoski dirki.

Prva etapa, ki so si jo lokalni ljubitelji kolesarstva ob progi ogledali v stotisočih, pa se je slabo končala za domačega aduta Marka Cavendisha (Omega Pharma QuickStep), ki je pred startom odkrito meril na svojo že 26. etapno zmago na francoskih dirkah, a prvo na domačem terenu; nekaj sto metrov pred ciljem pa je v skupinskem sprintu padel in si izpahnil desno ramo. Organizatorji so najprej sporočili, da je doživel poškodbo rame, po rentgenskem slikanju pa, da je "si je izpahnil desno ramo". Še pred tem je Patrick Lefevere, vodja ekipe Omega Pharma QuickStep, dejal, da mu je Cavendish zatrdil, da bo nadaljeval dirko, če ni nobenega zloma. O njegovem nadaljnjem nastopu se bodo v ekipi odločili jutri, ko bodo opravili še dodatne preiskave.

Devetindvajsetletni sprinter je padel v Harrogatu, kjer je bila rojena njegova mati. "Za padec sem sam kriv. Takoj, ko bo možno, se bom osebno opravičil Simonu Gerransu. V gneči sem skušal najti luknjo tam, kjer je ni bilo. Zelo sem si želel danes zmagati," je dejal Cavendish.

Britanci so si uvod v 101. francosko pentljo zanesljivo predstavljali drugače. A zabavo je navijačem in kolesarjem pokvaril Kittel, ki je v strateškem boju ekip na koncu potegnil najdaljši konec, imel najboljše izhodišče za napad pred ciljem in največ moči. Tako si je že drugič zapored zagotovil zmago na uvodni etapi Toura, lani je bil uspešen v Bastii, na zadnji izvedbi francoske pentlje je nato dobil še tri etape.

"Neverjetno. Sploh ne vem, kaj naj rečem. Zmaga in rumena majica drugič zapored, to je res nekaj posebnega. Pa še vzdušje je tukaj pred takšnim številom navijačev prav izredno," je po zmagi dejal 26-letni nemški kolesarski zvezdnik. Morda je Nemcu posredno pomagal tudi Švicar Fabian Cancellara, ki je kakšen kilometer pred ciljem prvi napadel in tako zmedel sprinterje, ki so se pripravljali na zaključni napad.

Slovenska predstavnika na letošnjem Touru sta današnjo uvodno preizkušnjo končala v glavnini, Simon Špilak (Katjuša) je bil 131., Kristijan Koren (Canomndale) pa 135.

V nedeljo bodo kolesarji še ostali v Veliki Britaniji, 210 km dolga druga etapa jih bo iz Yorka popeljala v Sheffield.