Đoković, ki je prvi nosilec tekmovanja, je v današnjem prvem polfinalu premagal Bolgara Grigorja Dimitrova s 6:4, 3:6, 7:6 (2) in 7:6 (7). Prvopostavljeni Đoković si je tako že tretjič priigral finale v Wimbledonu. Srb je lani v finalu izgubil proti Britancu Andyju Murrayju, wimbledonski turnir pa je osvojil leta 2011.

Srb je potreboval kar tri ure, da je premagal enajstega nosilca Dimitrova. Za zmago je serviral 17 asov, 45 vinerjev in Bolgaru, ki je v četrtfinalu premagal lanskega zmagovalca Andyja Murrayja, trikrat odvzel servis. Zadnje tri finalne dvoboje na turnirjih za grand slam je Đoković izgubil, nasprotniku je moral priznati premoč v Wimbledonu in na odprtem prvenstvu ZDA ter letos že v Parizu na Roland Garrosu.

"Kot že v svojem zadnjem dvoboju, sem tudi tokrat dovolil nasprotniku, da se je vrnil v igro. Vendar sem vesel, da sem v finalu," je po dvoboju dejal Đoković, ki je imel v četrtfinalu težave s Hrvatom Marinom Čilićem.

"Zame je to lepa zmaga, cel dvoboj pa je bil zanimiv. Sem v finalu in moram v nadaljevanju pokazati svoje najboljše igre," je še dejal Đoković, ki bo v nedeljo zaigral že v svojem 14. finalu turnirja za grand slam. Nazadnje je v finalu največje četverice turnirjev na svetu zmagal pred 18 meseci na odprtem prvenstvu Avstralije. Če bo v nedeljo zmagal, lahko spet prevzame prvo mesto na jakostni lestvici ATP, potem ko ga je moral oddati septembra.

Drugi igralec sveta Đoković se bo v finalu pomeril s sedemkratnim zmagovalcem turnirja na sveti travi, Švicarjem Rogerjem Federerjem. Slednji je bil v drugem polfinalu gladko, s trikrat 6:4 boljši od Kanadčana Milosa Raonica. V nedeljo bo Švicar zaigral v devetem finalu Wimbledona, tokrat je že devetič ugnal kanadskega igralca. Z današnjo zmago se bo na lestvici prebil na tretje mesto, pred rojaka Stanislasa Wawrinko.

"Zelo sem vesel, da sem spet v finalu," je po dvoboju dejal Federer, ki je proti Raonicu uperil 32 vinerjev in naredil le 11 neizsiljenih napak. "Imam skoraj popoln izkupiček do finala, odigral sem nekaj lepih partij že prvi teden turnirja, sploh potem, ko sem lani tukaj igral slabše. Zdaj se nadvse veselim novega dvoboja z Novakom," je dejal Federer, ki ima izkupiček zmag proti srbskemu igralcu 18:16, v tej sezoni pa 2:1. "Zmeraj imava dobre dvoboje. Verjamem, da bo tako tudi tokrat. Zmaga v Wimbledonu bi mi veliko pomenila, vem, da pred mano ni več veliko let tenisa," je še dejal Federer.