Kot rečeno, Samsungov Note 12.1 že na prvi pogled deluje kot delovna naprava. Glede a to, da nudi še več namensko pisalo S Pen stylus, bi z njim lahko nadomestili tudi domači PC (seveda, če na napravi nimamo namena pretirano tipkati). To omogočajo odlične specifikacije in bogat nabor programske opreme.

Oprema

Zaslon naprave meri 12.2 palcev, njegova ločljivost pa je 2560x1600 slikovnih točk. V ohišju deluje poseben 1.9 GHz štirijedrni procesor Exynos, za gladko delovanje pa poskrbi 3 GB rama. Na napravi je 32 ali 64 GB notranjega spomina, ki ga lahko še dodatno razširimo. Zadnja kamera nudi 8 MP.

Vse zmogljivosti, ki jih tablica premore nekoliko razvrednoti težko in malce nerodno ohišje. Naprava namreč tehta 753 gramov, kar prepogosto nujno zahteva uporabo obeh rok hkrati. Ampak, kot že na začetku izpostavljeno, tu ne gre za tablico, s katero bi po mestu zajemali „selfije“, temveč se z njo predajali resnejšim opravilom.

Vredno pohvale

Velik zaslon vsekakor omogoča ogromno manevrskega prostora za delo. Njegova ločljivost je odlična.

Pisalo S Pen se pri običajnih tablicah zdi odveč. Pri Note pa je nepogrešljiv pripomoček, s katerim lahko v celoti izkoristimo potencial, ki ga nudi programska oprema. Z njim pišemo, rišemo, premikamo, preklapljamo, vključujemo dodatne funkcije, ipd.

Ko ga uporabljamo, se zaslon ne odziva na dlani, kar je izjemno praktično, saj lahko brez težav pišemo s prislonjeno dlanjo. Na napravi je tudi kopica programov, ki prepoznava našo ročno pisavo in jo pretvarja v jezik, ki ga razume denimo Google Map, ali pa imenik naprave.

Igrivi Tablet Z2

Sonyjeva Xperia Tablet Z2 bo na drugi strani prepričala vsakogar, ki potrebuje zvestega sopotnika, ki ga lahko zlahka pospravi v torbo. Njeno ohišje je namreč najtanjše med tablicami (za milimeter tanjše celo od Applovega iPad Aira, ki sicer dominira v razredu ultra prenosnih tablic), povrh vsega pa je še eno najlepših.

Ko napravo vzamemo v roke, je njena uporaba veliko veselje, saj je tablica lahka, praktična in odzivna. Zadnja stran je odeta v plastiko, ki dobro deluje v dlaneh. Če Samsungov Note Pro tehta dobrih 700 gramov, je Xperia težka le 426 gramov.

Vredno pohvale

Zaslon je dober. Meri 10.1 palcev po diagonali, nudi pa izjemno kontrastne barve, za kar gre zasluga tehnologiji Live Colour LED. Res pa je, da njegova ločljivost ni najvišja – nudi „le“ 1920 x 1200 slikovnih točk, kar pa je popolnoma dovolj. Vendar, konkurenti nudijo že bistveno višje ločljivosti (Note Pro 2560 x 1600, Nexus 10 sporting a 2560 x 1600).

Tablica se odlično obnese za gledanje filmov, saj ima posodobljene zvočnike, ki so odslej usmerjeni v uporabnika. Zadnja kamera premore 8 MP.

Pa da ne pozabimo. Kot smo že vajeni za druge Xperia naprave, je Tablet Z2 odporen na vodo in prah!

Tablet Z2 sicer poganja štirijedrni 2.3 GHz procesor Snapdragon, ima 3 GB rama in tudi pri njej je moč notranji pomnilnik razširiti z dodatnimi spominskimi karticami.

Zaključek

Zgoraj omenjeni napravi ne sodita v isti razred, kljub temu, da sta obe tablična računalnika. Prioriteta Samsungovega Note-a je delo, poslanstvo Sonyjeve Tablet Z2 pa je vsakodnevno „druženje“, brskanje, gledanje. To sicer še ne pomeni, da resnega dela ne premore, vendar preprosto ni usmerjena v ta segment.

Če pogledamo na napravi skozi prizmo družine, bi Samsung Note namenili očetu, Tablet Z2 pa odraslemu sinu. Tovrstna klasifikacija se zdi primerna tudi na podlagi cene. Za Samsungovo tablico je namreč potrebno odšteti 729 evrov, za Sonyjevo pa je osnovna cena 539 evrov.