BELCI PROTI ČRNCEM

V nevadskem mestu Reno sta se 4. t. m. borila beli bokser (borilec s pestmi) Jeffries in črni bokser Johnson. Velikanske vsote so stavili Američani z ozirom na izid. Tekmovalno borbo s pestmi je gledalo 20.000 oseb! Vstopnine so plačali gledalci tri milijone kron. Vsak borilec dobi najmanj en milijon kron. Nestrpno vse pričakuje boja med velikanom zamorcem, ki še ni bil premagan in med širokoplečim belcem. Boj se je pričel ob pol 4. popoldne. Pri prvih treh spopadih sta tekmeca preizkusila svoje moči, pri četrtem spopadu je Jeffries prebil Johnsonu žnabelj, a pri šestem spopadu je zadel Johnson Jeffriesa v oko. Jeffries, ki je bil dozdaj svetovni mojster borilcev s pestmi, je močno krvavel. Komaj je še stal. Pri šestnajstem spopadu je izkušal Jeffries pobiti zamorca z udarcem v obraz, a zamorec se mu je spretno umaknil in pobil Jeffriesa na tla. Sodniki so prisodili zamorcu zmago. Jeffriesa so prenesli v bolnišnico. Severno ameriško belo pleme je zaradi zamorčeve zmage grozno razburjeno. V Renu so po tekmi ubili šest zamorcev, v Teksasu so umorili enega zamorca, v Georgiji so grozno mučili in usmrtili tri zamorce, v New Yorku je množica ranila več sto zamorcev. V New Orleansu sta ustreljena dva zamorca, v Mound City je bil usmrčen zamorec policist, drugi pa smrtno nevarno ranjen.

X X X

Danes popoldne so prišla poročila, da je vseh ubitih zamorcev trideset, 250 pa ranjenih. 5000 oseb se bo moralo zagovarjati radi nastopa proti policiji. Ječe so prenapolnjene. Ljudje se obnašajo kakor besni in bati se je novih nemirov. V mestnem oddelku črncev je nastopila množica z revolverji in palicami proti policiji.

Slovenec, 6. julija 1910

Posledice izida rokoborbe v Reno, Nev.

Washington. 5. julija. Vsled zmage zamorskega rokoborca Jack Johnsona nad Jim Jeffriesom v Reno, Nev., tako, da je prvenstvo sedaj dobil za ves svet imenovani Johnson, zavladalo je med tukajšnjim zamorskim prebivalstvom nepopisno veselje. Tukaj je nad 100.000 zamorcev in tako je v raznih mestnih delih prišlo do pretepa med belimi in zamorci. (…)

Uvaldia, Ga., 5. julija. V nekem delavskem taborišču blizo tukajšnjega mesta je prišlo včeraj med belimi in zamorskimi delavci do splošnega boja, v kterem so bili trije zamorci ubiti, dočim je število ranjenih dokaj veliko. (…) Beli so nato skušali zamorce pregnati iz taborišča in nekteri zamorci so vsled tega pričeli streljati. Beli so na jednak način odgovorili in posledica temu je bila, da so trije zamorci obležali na mestu mrtvi. Zamorci so potem bežali v bližnji gozd in beli so izjavili, da bodo vse zamorce iz countryja pregnali. (...)

Wilmington, Del., 5. julija. Johnsonova zmaga je bil vzrok nemirom, kteri so včeraj tukaj nastali med belim in zamorskim prebivalstvom. Beli so skušali nekega zamorca linčati. Bela druhal je štela 5000 glav in le skrajnemu naporu se je zahvaliti, da je policija zamogla množico razgnati. Nek beli, ki je izzval nemire, je bil težko ranjen. (...)

Glas Naroda (New York, ZDA), 6. julija 1910

Posledice fighta

New York, N. Y. 6. julija. Ker se je letos slavni četrti julij obhajal nekoliko bolj mirno kot druga leta, kar je imelo za posledico, da ni bilo stotine ubitih in tisoče ranjenih, sta pa poskrbela Jeffris in Johnson, da se ljudje iz druzega vzroka koljejo med seboj. Poroča se o sledečih rabukah: V New Yorku so se na več krajih spoprijeli zamorci in beli; posledica tega je bila, sta bila dva zamorca linčana, trije beli ranjeni z nožmi in nad 200 oseb aretiranih od policije. V Chicago je množica belih udrla v zamorski del mesta in pričela tam razgrajati. Prišlo je do klanja med belimi in zamorci; skoro deset oseb je bilo pri tepežu ranjenih. Konečno je policija nastopila in zaprla 150 ljudij. V New Orleans, bi razburjena podivjana množica belih kmalu linčala dva zamorca, katera so nameravali obesiti na ulično svetilko, da policija ni pravočasno preprečila umora. Iz večih mest na jugu se poroča o linčanjih. Linčanih je bilo kakih pet zamorcev potem, ko se je zvedelo, da je zamorec pobil Jeffrisa. Okoli 400 ljudij je bilo ranjenih vsled prepirov med belimi in črnimi dan po »fightu«. Čez dva tisoč oseb je policija aretirala. (…)

Sicer se pa govori, da je ves »fight« sama goljufija. Johnson bi baje potolkel Jeffrisa prve trenutke, toda ni hotel, ker potem bi operatorji premikajočih slik ne mogli povzeti za svoje stroje. Nadalje se je Jeffris baje bojeval samo radi denarja, ker je znano, da je potegnil nad $100.000, dasi je bil pobit.

Guvernerji mnogih držav so že prepovedali kazanje premikajočih slik te rokoborbe, ker se boje, da nastane nov upor med belimi in črnimi. Tako so lastniki premikajočih slik zgubili stotisoče, katere so založili, da dobijo slike te rokoborbe.

Clevelandska Amerika (Cleveland, ZDA), 8. julija 1910

Black & White.

Učinek rokoborbe med belim in črnim v Reno, Nev. zanima že skoro celi svet. Prepir med belim in črnim rodom v Ameriki se je še bolj poostril, nasprotstva so dandanes med »svobodnimi« narodi v Ameriki postala večja, posebno še, ker je zmagal »niger«, ne pa belec, kakor je bilo pričakovati. Oblasti se že bojijo, da pride še do hujših bojev med belimi in črnimi radi »fighta«. (…) Kakor smo že prej enkrat poročali, je bila vsa rokoborba goljufija. Johnson in Jeffris sta se pustila najeti kot rokoborilca, ker sta pri tem vsak zaslužila lepo svoto denarja. Za nekaj tisoč dolarjev bi se dal marsikdo pretepsti, celo do krvi, da bi pozneje lahko v miru celo življenje živel.

Toliko o tem. O ostalem pa rečemo, da je škandal in sramota Zjedinjenih držav, posebno pa še guvernerja države Nevade, ki je dopustil boj. Malo kaže napredno američanstvo, da koraka z duhom časa naprej, ko se zabava nad krvavimi poboji, kakor srednjeveški Spanci nad bikovo borbo.

Clevelandska Amerika, 12. julija 1910