V omenjenem obdobju je na 40 trgih, vključenih v raziskavo, nastalo 648 otroških filmov in več kot 8700 igranih in animiranih filmov za odrasle, so sporočili iz Evropskega avdiovizualnega observatorija, ki je pripravil poročilo.

Kot so pojasnili, je v povprečju nastalo 70 otroških filmov na leto, od tega 40 igranih in 30 animiranih filmov. Skupno so v desetih letih za otroške filme prodali okoli 373 milijonov vstopnic ali več kot vsako deseto prodano vstopnico.

Poleg tega so se otroški filmi bolje odrezali tudi na področju prehajanja meja - skoraj 71 odstotkov vseh evropskih otroških filmov so prikazali na vsaj enem tujem trgu, medtem ko se je ta delež pri filmih za odrasle ustavil pri 49 odstotkih.

V povprečju so otroški film prikazali na 3,4 tujih trgih, film za odrasle pa na 2,2 tujih trgih, bolje pa so se odrezali animirani otroški filmi - v povprečju so si jih ogledali gledalci na 4,6 tujih trgih, medtem ko so si igrane otroške filme v povprečju ogledali obiskovalci na 2,6 tujih trgih.