V petek bosta na programu moška polfinalna obračuna; prvi nosilec Srb Novak Đoković bo igral z Bolgarom Grigorjem Dimitrovom, enajstim igralcem turnirja, Švicar Roger Federer, četrti nosilec, pa z Milošem Raonićem, osmim postavljenim igralcem črnogorskega rodu iz Kanade.

Oba ženska polfinalna obračuna sta imela podoben razplet. V uvodnem izenačenem nizu sta zmagovalki dobili podaljšani igri in nato dokaj gladko druga niza.

Dvajsetletna Eugenie Bouchard je še na tretjem velikem slamu zaigrala v polfinalu. V svojem drugem nastopu med članicami na wimbledonski travi, lani je prišla do tretjega kroga, pa je za preboj v finale ugnala trenutno tretjo igralko sveta. Kanadčanka je imela v osmi igri drugega niza dve zaključni žogici, Romunka je prišla do prednosti, Bouchardovi pa je kljub malce nervoznemu zaključku uspelo izkoristiti tretjo zaključno žogico.

"Na koncu je bilo kar težko. Potrebovala sem kar veliko psihične moči, da sem zmogla tekmo pripeljati do konca. To je bil moj najtežji dvoboj doslej, sedaj pa se veselim naslednjega izziva. Nisem presenečena, da sem tako visoko, saj je za mano veliko let treningov in veliko trdega dela. Dva tedna se mi je uspelo obdržati v igri. Zato bom v finalu sedaj lahko povsem mirna in bom skušala prikazati vse svoje znanje," je napovedala Bouchardova.

Visoka in svetlolasa Bouchardova, s svojo fotogeničnostjo velja za velik marketinški potencial, bo prihodnji teden na svetovni lestvici prišla na sedmo mesto, kar je najvišja uvrstitev katere izmed tenisačic iz Kanade. Letos se ji na odprtih prvenstvih Avstralije in Francije ni uspelo prebiti v finale, ker sta jo pred tem izločili poznejši zmagovalki Kitajka Na Li in na Roland Garrosu Rusinja Marija Šarapova.

Triindvajsetletna Romunka se je prvič uvrstila v polfinale največjih štirih turnirjev na svetu in bila pred tem najvišje, v četrtfinalu, na začetku letošnjega leta v Avstraliji.

Kvitova je v finale napredovala dokaj gladko, po vsega uri in 20 minutah ter osmih asih. V prvem nizu je Šafarova sicer še igrala enakovredno in si priborila podaljšano igro, ki jo je tesno izgubila, v nadaljevanju pa je dobila le še eno igro in se po tretjem češkem polfinalnem dvoboju na turnirjih za grand slam po letu 1968 poslovila od tekmovanja.

Kvitova se je še drugič uvrstila v finale Wimbledona; leta 2011 ji je uspelo visoko dvigniti v zrak krožnik Venus Rosewater, ki ga prejme zmagovalka. Štiriindvajsetletnica je pred tremi leti presenetljivo premagala Šarapovo, v finalih za grand slam pa je doslej igrala štirikrat in trikrat izgubila.

"Zelo lepo se je spomniti te tekme in finalnega zmagoslavja. Zelo si želim, da bi mi uspelo tudi v drugo. Priznati moram, da je bil že današnji dvoboj poln emocij, saj sva s Šafarovo prijateljici. Dolgo se poznava, ne le iz teniških igrišč, ampak tudi izven njih. Igrala je izvrstno, posebej v prvem nizu, in vesela sem, da sem zmagala v podaljšani igri. Potem mi je stekel servis in je bilo lažje," je dejala Kvitova po dvoboju s 27-letno Šafarovo.