Še enkrat večja, kot so mislili

Predvideno uničenje 250-kilogramske bombe, ki leži na globini 21 metrov v Piranskem zalivu, so 24. junija zaradi slabega vremena preložili za nedoločen čas. Kot poroča Radio Slovenija, pa so ob takratnih pripravah na detonacijo pripadniki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi pri Civilni zaščiti, enote za hitre intervencije in Podvodne reševalne službe prišli do novih podatkov. Ko so namreč odstranili mulj in so lahko bombo podrobno pregledali, so ugotovili, da je še enkrat večja, kot so mislili, ter da ima kemični vžigalnik, ki se lahko sproži že ob najmanjšem premiku.

Kot je pojasnil vodja regijske izpostave civilne zaščite Zvezdan Božič, se je uničenje bombe začasno prestavilo, a bo do njega "na tak ali drugačen način" moralo priti. Dodal je, da želijo zdaj pridobiti zlasti informacijo, ali bi se dalo letalsko bombo uničiti brez eksploziva oziroma s kakšno drugo tehnologijo.

Letalska bomba ameriške izdelave,

Identifikacija je pokazala, da gre za letalsko bombo ameriške izdelave, ki jo je bombnik odvrgel ob koncu druge svetovne vojne. Zato želijo pristojni organi stopiti v stik tudi z ameriško vojsko, od katere bi lahko dobili podrobnejše podatke o sami bombi in se nato odločili za metodo, ki bi najmanj škodovala okolju. Že zdaj pa je znano, da bi bil najboljši čas za uničenje, ko je morje najhladnejše: torej februarja ali marca prihodnje leto, še navaja radio.

Za zdaj sicer še vedno velja odredba, da je na območju, kjer leži neeksplodirani ubojni predmet, prepovedano sidranje, potapljanje in lovljenje rib. Na napovedano uničenje bombe so se pred dnevi ostro odzvali tudi v Alpe Adria Green in med drugim zapisali, da bi pričakovali najmanj to, da se s to zadevo organizirano ukvarja vojska in ne civilna zaščita. Kot so pristavili, je to, da se "s tem ukvarjamo sedemdeset let po tem, ko so jih namestili v morje, milo rečeno popolnoma idiotsko".