Terry Pratchett je žalostno novico sporočil prek uradne spletne strani srečanja, dodal pa je, da se »z velikim odporom« odpoveduje sodelovanju. Priljubljeni pisatelj je bil naveden kot častni gost na srečanju v Manchestru. »Dalj časa sem odlašal s pisanjem tega obvestila in tudi na dober dan ga ne bi uspel napisati v celoti,« je navedel pisatelj.

»Zelo mi je žal, a dolgo časa sem se izogibal najhujšim simptomom moje bolezni in pisal veliko dlje, kot je kdorkoli mislil, da mi bo uspelo. A zdaj me je pozabljivost dohitela in s seboj prinesla še starostne težave,« je še dodal. Svojim oboževalcem je še pojasnil, da bo tokrat prvič odpovedal svoj nastop.

»Pravijo, da čas teče, in imajo prav, čeprav sem poskušal biti korak pred njim. Veselil sem se vaših nasmejanih, veselih obrazov. Zabavajte se. Da, tokrat se zabavajte,« je še zapisal pisatelj, ki je prodal kar 75 milijonov izvodov svojih zabavnih fantazijskih romanov. Po diagnozi leta 2007 je bil tudi aktiven podpornik kampanj za financiranje raziskav Alzheimerjeve bolezni. Doniral je kar 500 tisoč funtov in spregovoril tudi na tribunalu za evtanazijo.

»Namesto, da bi Alzheimerjeva vzela mene, bi jaz vzel njo,« je o svoji bolezni spregovoril leta 2010. »Svoje življenje bi živel polno do smrti in preden bi bolezen pripravila svoj zadnji napad, bi v svoji hiši, na svojem vrtnem stolu, s kozarcem brandyja v rokah popil kakršen koli koktejl bi mi že dal prijazen zdravstveni tehnik. In s Thomasom Tallisom na svojem iPodu bi segel v roko smrti,« je zaključil.