Simon, je bila izkušnja s Toura v letih 2009 (skupno 108. mesto) in 2010 (odstop zaradi bolezni v 17. etapi) za vas tako trpka, da ste tako dolgo odlašali z vrnitvijo?

Tudi zato. Toura v tistih letih nimam v posebno lepem spominu. Tokrat pa sem dobro pripravljen. Komaj čakam, da se začne.

Znani ste po tem, da težko prenašate visoke poletne temperature. Upate, da bo letos temperatura vseskozi okoli 22 stopinj Celzija?

Ah, to ne. Vem, da ne bo tako prijetno. Tudi do trideset stopinj bi bilo zame nekako še sprejemljivo, a kaj ko temperatura občasno uide tudi proti štiridesetim stopinjam. Teh temperatur moje telo ne prenese najbolje. Tak pač sem.

Vemo. In predvsem zaradi tega vas zanima le visoka etapna uvrstitev. Bi se ob dobrem začetku nemara premislili in podali v lov na rumeno majico?

Te možnosti ni. O skupni razvrstitvi ne razmišljam. Osredotočen sem le na posamezne etape. Vem, da mi bo to ustrezalo. Ta Tour začenjam le s tem ciljem. Skupna razvrstitev ni moj cilj.

Za rumeno majico skupnega zmagovalca se bodo potegovali tudi nekateri kolesarji (Nibali, Valverde, Van Garderen, Costa, Talansky), ki so na pomembnih enotedenskih dirkah zaostali za vami.

Kolesarji smo si med seboj različni. Sam sem spoznal, da mi ustrezajo do deset dni dolge dirke, potem nisem več na tako visoki ravni, da bi lahko zdržal tritedensko dirko. Ustrezajo mi dirke, kjer so na sporedu kronometer in tudi težke gorske preizkušnje, a so dolge le teden dni. Za zdaj. Morda bom nekoč spoznal, da bom vzdržal več.

Tour vsi kolesarji omenjajo kot najbolj stresno dirko v sezoni. V prvih etapah je sploh veliko prerivanja. Vas kaj posebej skrbi?

Ne. Tour sem po tej plati že spoznal. Sproščeno ga bom začel. Se pa zavedam, da bo treba biti stoodstotno zbran. To je na Touru še posebno zahtevno. Pričakujem, da bo na trasi Roubaixa vse letelo po zraku. Za vsako ceno pa se ne bom rinil v ospredje. Ko bom imel minuto ali dve zaostanka, zame zaostanek nima več nobenega pomena, tudi če naraste na 20 minut. Le lepše se sliši. V boju za etapne uvrstitve pa je to pomembno naslednje dni. Prihranimo nekaj energije. Pa tudi taktično je lažje. Tako ne bi bil več na očeh »generalov« in bi lažje skočil v obetaven beg.

Vse ekipe so na Tour pripeljale elitno zasedbo. Kaj si obetate v svoji ekipi?

Ekipa je zelo močna. Vse imamo pokrito. Na vsaki etapi imamo veliko možnosti za uspeh. Od ravninskih s sprinterjem Kristoffom naprej vse do boja za generalno razvrstitev. Čakali bomo, kako se bo razpletalo. Tudi sam bom čakal na svojo priložnost.

Ste si že ogledali trase etap in označili najbolj primerne?

Ne. V četrtek na predstavitvi dobimo potno knjigo Toura in tam jih bom bolj podrobno pregledal. Spontano se bom odločal glede na situacijo in iskal priložnosti, ki se bodo ponujale. Ali bodo to najtežje etape, ne vem. Če bo dež, bom seveda poskušal tudi v dneh, ko bo spredaj boj za rumeno majico.

Kako ste pripravljeni? Niste nastopili na dirki Po Sloveniji, niti na državnem prvenstvu.

Po treningu sodeč sem zelo dobro pripravljen. Toda formo vedno ocenjujem na dirki. Trening in dirka sta dva različna svetova. Kakšno je realno stanje, bomo videli že v soboto. Imel sem svoj vadbeni načrt in tega sem se držal. Na Tour sem želel priti spočit in s ciklusom bivanja na višini. Letos sem izbral Tour, prihodnje leto morda poskusim z drugačnim načrtom in pridem na dirko Po Sloveniji in na državno prvenstvo, ki sem ga sicer z zanimanjem spremljal.

Zmotili smo vas pred odhodom na ogled trase druge nedeljske etape York–Sheffield. Bo za vas?

Pravijo, da je podobna trasi klasike Liege–Bastogne–Liege. Če bo šlo, bom poskušal biti spredaj, čeprav bomo tedaj še vsi sveži in spočiti.

Ste ob etapni zmagi pripravljeni, da postanete slovenski nacionalni junak? Treba bo pred novinarje.

Sem. Že doslej sem se znašel. (smeh)