Ko so silovite poplave in hudourniki leta 2007 te ljudi odrezali od sveta, ko so v okolici umirali ljudje ob vodni ujmi, so Davčarji šele začeli dojemati breme, ki jim ga je naložila narava. Že prej dotrajane ceste ni bilo več, za mnoge so se začele vsakodnevne težave, zamrli so turistični načrti in obeti, vas je ostala sama s svojimi težavami. Skromni in trdega življenja navajeni ljudje so se znašli, kot so pač vedeli in znali, ter čakali na novo cesto. Sedem let je trajalo, da so se včeraj oglasile harmonike domače mladine, da so stari in mladi prišli pogledat dobrino, ki se ji reče povezava s svetom.

»To je za nas preprosto upanje, da bo bolje. Res ni bilo lahko, ker se je vse skupaj tako dolgo vleklo. Cesta za nas ni le prometna povezava, je razvoj in prihodnost kraja. Mladi zdaj spet ostajajo v Davči, v šoli je 16 otrok do četrtega razreda,« je pripovedoval predsednik krajevne skupnosti Božo Prezelj. Dijakinje Ana Jelenc, Anika Bevk in Janja Gartner so nasmejane ponujale dobrote, ki so jih gostoljubne žene in dekleta iz Davče spekle za dogodek, ki je pri vseh izvabil nasmeh, in dobro razpoloženje se je z zvoki harmonik preselilo do vsake od hiš, ki stojijo vsaksebi v tej lepi vasi. Zdaj jih povezuje cesta, ki je koristna in tudi lepa zaradi okolja, ki ga povezuje. »Do naše hiše je bilo treba urediti brežino, dobili smo nov most. Zame je to lep dan, pridobitev za vse pa ogromna,« je dejala upokojena Pepca Čemažar, ki dogodka ni želela zamuditi. Nova cesta je bila že pred katastrofo želja teh ljudi, ki so mnogokrat pozabljeni od države in družbe. Seveda pa ob tem ne gre pozabiti pomoči občine Železniki in dejstva, da sta po mnogih protestih in nezadovoljstvu svoje primaknili država in Evropa. Za 6,5 kilometra zahtevne ceste z mnogimi dodatki je bilo potrebnih 23 milijonov evrov, sama gradnja je trajala dve leti. Gre za izredno zahtevno gradnjo, med katero je bilo ključno urediti tudi Davščico, da ne bo zopet podivjala ob obilnem deževju. Tudi predsednik države Borut Pahor se je spomnil, da je cesto zagotavljal še kot predsednik vlade, zdaj pa je izrazil navdušenje nad res lepo, moderno in varno cesto.

Med tistimi Davčarji, ki so včeraj spremljali odprtje, je bil tudi komaj nekaj mesecev star Žiga, najmlajši prebivalec vasi, v Davči pa živi ena najštevilčnejših družin, Gartnerjevi imajo namreč ducat otrok. Prav nove generacije so tiste, ki jih nova asfaltna lepotica ne bo le vabila v beli svet, ampak jim bo ta svet pripeljala tja, kjer so najraje: visoko v hribih, v prelepi Davči, doma.