»Počutim se odlično. Nekoliko sem zmeden. Pogrešal sem prijatelje in družino,« je v kratki izjavi dejal nasmejani znanstvenik.

46-letni Cousteau je s svojo misijo presegel tovrsten eksperiment svojega dedka, ko je ta leta 1963 pod gladino Rdečega morja preživel 30 dni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Misija 31 se je začela 1. junija, ko se je Cousteau potopil na 20 metrov pod gladino. Spremljali so ga kolegi znanstveniki, ki pa so se v podvodni postaji menjavali. Dnevno so delali potapljaške izlete zunaj laboratorija, in sicer so opravljali poskuse, s katerimi so spremljali podnebne spremembe in kisanje oceana.

Fabien je še pred potopom življenje v podvodni postaji označil kot življenje v zelo majhnem stanovanju s petimi novimi najboljšimi prijatelji in z zelo visoko vlažnostjo.

Cousteau in njegova ekipa so pred povratkom na gladino opravili 16-urno dekompresijo, še poroča AFP.

Fabienov dedek Jacques Cousteau je posnetke svojega 30-dnevnega bivanja pod vodo uporabil v dokumentarcu Svet brez sonca, za katerega je leta 1964 prejel Oskarja za najboljši dokumentarec. Umrl je leta 1997.