Kamniti zidovi, zapleteni dekorativni dodatki iz kovanega železa, marmorna tla in pohištvo iz masivnega lesa so le nekateri od čudovitih elementov toskanskega sloga. Glede na to, da si vsak lahko predstavlja, kako prebiva v tej sončni deželi kvalitetnega vina, okusne hrane in starodavnih mest, ni čudno, da je tako priljubljen še danes.

Povezanost z naravo

Povezanost z zunanjimi prostori in naravo je ključnega pomena pri opremljanju doma s starinskim toskanskim slogom. Zato mora dom nujno vsebovati teraso, zastekljen balkon ali vhod. Zunanje stene pa naj bodo vsaj delno zgrajene iz opeke ali peščenjaka.

Voda je prav tako pomemben element, saj imajo mnogi toskanski domovi vodnjak na osrednjem dvorišču, obkroženi pa so z lepim, divje rastočim zelenjem in cipresami. Kot osrednjo dekoracijo uporabite marmorni kip, ki ga postavite na dvorišče ali vrt. Prehodne poti, dovoze in vrtne potke obložite s kamnom ali opeko.

Les, kamen in barve

V notranjosti uporabite naravni kamen in z njim obložite stene ali le del njih. Lahko pa namesto tega nanesete nanje beneški omet ali uporabite slikarske tehnike, da dobite želen videz. Beneški omet je dekorativna večplastna prevleka, ki posnema teksturo dragocenih vrst marmorja, z njim pa običajno dodelajo stene, strope in ustvarijo različne arhitekturne elemente, na primer obok nad vrati.

Pogosto so stene pobarvane z mehko belo ali sivo barvo, medtem ko jih delno obložite z lesom ali kamnom. Tudi za dekoracijo se pogosto uporabljajo široke ali ožje lesene deske, lesne plošče, marmor, grobi kamen, kovano železo, neenakomerno obarvana opeka terakota, ki ni glazirana, ali keramične ploščice.

Leseni tramovi, ometani stropi in odprte police

Moderna toskansko opremljena soba (dnevni prostor, spalnica …) naj ima lesene tramove, ometane strope in okna, ki niso prekrita z zavesami, da v prostor pride čim več naravne svetlobe. Barve naj izvirajo iz zemlje: prevladujejo odtenki opečnate, okraste, temno rdeče, zelene in zlatorumene barve. Površine, ki so pobarvane v malo bolj živ odtenek, dodajo kanček razigranosti.

Kuhinja v toskanskem stilu nujno potrebuje dolgo družinsko leseno mizo. Za skladiščenje uporabljajte odprte police in prosto stoječe omare, najdite tudi mesto za razstavljanje keramičnih in lončenih pripomočkov. Pomivalno korito naj bo izdelano iz naravnega kamna ali porcelana, kuhinjski pult pa iz marmorja.

Dekorativni predmeti za rustikalni videz

Na vidno mesto postavite bakreno posodo in steklene kozarce ter pletenico čebule ali česna, kozarce oljk in šopke cvetja. Prav tako uporabite les in kamen, da boste tako ustvarili domač, topel in prijeten videz, ki deluje rustikalno.

Vir: www.interiordec.about.com