Če ste v minulih dneh zašli v katero od ljubljanskih knjigarn, da bi kupili trenutno najbolj vroč slovenski roman Telesa v temiDavorina Lenka, ki je pred dnevi dobil nagrado kresnik, ste najverjetneje ostali praznih rok. Od petih za kresnika nominiranih romanov je bilo zadnjih nekaj dni v središču Ljubljane mogoče kupiti le dva.

A zgodba je pravzaprav stara. Po nominirankah za kresnika vsako leto vlada povečano povpraševanje in tokrat ni prvič, da je kakšna od nominiranih knjig na vrhuncu zanimanja kupcem nedostopna.

Nagrada za založbo presenečenje

Brane Mozetič, urednik in založnik, ki je izdal Telesa v temi (roman je izšel v zbirki Aleph Centra za slovensko književnost), pravi, da je bil odziv bralcev še do pred kratkim zelo slab, saj je prodal le okoli 200 izvodov romana. V dneh po razglasitvi nagrajenca in bržkone že prej pa se je trend očitno obrnil, saj je knjiga v knjigarnah Mladinske knjige že od konca preteklega tedna razprodana. Po Mozetičevih zagotovilih je v torek k distributerju romalo 300 dodatnih izvodov, »ostalo pa je njegova služba«, pojasnjuje. Do »luknje« v dostopnosti pride, pravi Mozetič, »če raja čez noč ugotovi, da je nekaj vredno brati«. Za vnaprejšnjo založitev knjigarn s knjigami se ni odločil, saj kresnika niti malo ni pričakoval.

V knjigarni Konzorcij v teh dneh tudi ni bilo mogoče kupiti prav tako za kresnika nominiranega romana Ingrid Rosenfeld avtorja Jurija Hudolina, so pa izvodi dostopni v drugih krajih po Sloveniji in v dveh knjigarnah Mladinske knjige zunaj središča Ljubljane. V Konzorciju so zatrdili, da bo že ta teden ponovno na voljo tudi pri njih.

Roman Začarani Odisej avtorja Evalda Flisarja smo pred dnevi v knjigarnah Mladinske knjige odkrili v zadnjih izvodih, ki so do tega trenutka morda že razprodani. Iz Konzorcija sporočajo, da romana ne morejo naročiti, saj zaloge ni, ponatis pa tudi še ni napovedan. Informacija, da naj bi bila knjiga razprodana, pa odgovorne pri založbi Litera, kjer so knjigo izdali, preseneča, saj imajo v skladišču še precejšnjo zalogo Začaranega Odiseja. Napovedali so, da bodo pri distributerju preverili, zakaj Konzorciju ne dobavlja knjig. Kar koli se je v procesu dobave zalomilo, se je zalomilo tudi na račun potencialnega bralca. »V trenutku, ko nam bo zaloga začela res pohajati, bomo poskrbeli za ponatis, tako da se nikakor ne bi smelo zgoditi, da bi knjig zmanjkalo,« še pravi direktorica omenjene založbe Jana Skaza.

Do počitniškega branja jeseni

Kadar neke knjige v knjigarni zmanjka, je ponovna dostopnost odvisna od založnika in njegovega distributerja. »V praksi lahko ponovna dobava traja od nekaj dni do nekaj tednov,« pravi Mojca Hribar iz Mladinske knjige. Ko založnik naklado razproda, se odloča o ponatisu, a v tem primeru je »časovna luknja« dostopnosti še večja, saj traja tri do štiri tedne, kakšen dodaten teden pa vzame še distribucija. Kaj to pomeni v praksi? Če je založniku ravnokar zmanjkalo knjige, ki jo iščete, vi pa ste v začetku avgusta namenjeni na počitnice, jo boste čisto verjetno lahko brali šele septembra. Če se boste takrat še spomnili, da vas je nekoč zanimala. Seveda je vse bolj enostavno, če je na razpolago tudi e-knjiga oziroma imajo kupci na voljo e-bralnike. Pri naših letošnjih petih nominirankah za kresnika to ne velja za nobeno.

Za velik del slovenskega založništva, še posebno pa za izdajatelje zahtevnejše literature, velja, da s težavo prodajajo svoje knjige individualnim kupcem. Ko smo lani v Dnevniku raziskovali to problematiko, smo ugotovili, da ni neobičajno, če založnik proda le polovico naklade, pri čemer je 90 odstotkov kupijo knjižnice. Prav zato, ker so v Sloveniji kupne navade, ko pride do knjig, slabe, je nekoliko nenavadno, da založniki ne poskrbijo za dostopnost knjig, pri katerih jim je »padla sekira v med« in je po njih iz takih ali drugačnih razlogov naraslo povpraševanje. Zgodba je zanimiva vsaj še zato, ker založniki pogosto tožijo zaradi vse manjših javnih sredstev za knjigo in zaostrenih razmer na trgu. Morda je na mestu vprašanje, ali so razmere res tako slabe, če ne poskrbijo niti za dostopnost tistega, kar bi lahko prodali.