V Ortopedski bolnišnici Valdoltra so med prvimi v Evropi izvedli operacijo, ki v svetovni medicini odpira novo poglavje na področju stabilizacije kolena pri poškodovani sprednji križni vezi kolenskega sklepa. Specialist ortopedske kirurgije,  mag. Bogdan Ambrožič,  ki je izvedel zahtevni poseg, poudarja, da je tovrstna, pri nas pionirska operacija, pomembna zato, ker se je poškodbe kolenskih vezi doslej tradicionalno zdravilo z rekonstrukcijo poškodovane križne vezi, ki se nahaja v samem sklepu. S to operacijo pa se »rekonstruira tudi vez, ki leži izven sklepa (anterolateralni ligament) in je pogosto poškodovana ob defektu sprednje križne vezi«. Kot pravijo v Ortopedski bolnišnici Valdoltra, se anterolateralni ligament po poškodbi v večini primerov lahko zaceli, težave pa nastopijo, če se zaceli v raztegnjenem položaju, kar povzroči ohlapnost in nefunkcionalnost vezi. Pionirski poseg v Sloveniji je bil opravljen pri bolniku z izrazito rotacijsko nestabilnostjo kolena, ki je ni mogoče povsem odpraviti z rekonstrukcijo sprednjih križnih vezi.

Nestabilnost ostane v manj kot desetini primerov

V večini primerov so rezultati operacij križnih kolenskih vezi zelo uspešni in omogočajo bolniku vrnitev k želenim aktivnostim. Vseeno pa je v nekaterih primerih po operaciji prisotna določena mera nestabilnosti kolena, ki predstavlja za bolnika gibalno oviro. Dr. Ambrožič razlaga, da se tudi pri uspešni rekonstrukciji sprednje križne vezi v nekaj manj kot desetih odstotkih koleno ne stabilizira optimalno. Ob tem se je pojavilo vprašanje, ali velja vzrok nestabilnosti iskati še kje drugje, v tem primeru v poškodbi ligamenta, ki sicer leži izven sklepa, vendar je pogosto poškodovan ob »defektu« sprednje križne vezi.

Pred slabimi desetimi meseci sta ortopeda iz univerzitetne bolnišnice iz belgijskega Leuvna  dr. Steven Claes  in  dr. Johann Bellemans  v reviji Journal of anatomy objavila članek o najdbi nove vezi kolenskega sklepa (anterolateralni ligament), ki naj bi zagotavljala rotacijsko stabilnost kolena. Najdbo so pospremili burni medijski odzivi in številna začudenja nad dejstvom, da je bil ligament za zagotavljanje rotacijske stabilnosti kolena odkrit tako pozno. Kot pravi Ambrožič, se »pri poškodbi sprednje križne vezi v določenih primerih poškoduje tudi anterolateralni ligament, ki je pomemben rotacijski stabilizator kolena, njegova vloga pri stabilizaciji pa do sedaj še ni bila potrjena«.

Anterolateralni ligament skupaj s sprednjo križno vezjo omejuje notranjo rotacijo golenice glede na stegnenico, kar predstavlja temelj rotacijske stabilnosti kolena. Hkratna poškodba tega ligamenta in sprednje križne vezi lahko pojasni vzrok, zakaj pravilno opravljene rekonstrukcije sprednje križne vezi ne zadostujejo v vseh primerih za optimalno stabilizacijo kolena.

Vloga nove vezi že potrjena

Kot je še povedal Ambrožič, je sama vloga novega ligamenta pri stabilizaciji kolena praktično že potrjena z dosedanjimi anatomskimi in biomehaničnimi raziskavami; po njegovih besedah bo »potrebno počakati le še dejanske rezultate rekonstrukcije ligamenta, ki bodo znani čez približno dve leti«. Ob tem pa sogovornik še opozarja, da je »rekonstrukcija anterolateralnega ligamenta potrebna le v redkih primerih, predvsem pri izraziti nestabilnosti kolena, v večini primerov pa se bo koleno tudi v prihodnje uspešno stabiliziralo zgolj z rekonstrukcijo sprednje križne vezi, vendar bo vedno potrebno pomisliti tudi na nov ligament.