Kot so za STA pojasnili v Symantecu, v Sloveniji napadov niso zaznali, so pa odkrili štiri računalnike, ki so jih hekerji najverjetneje okužili po nesreči.

Hekerji so se osredotočali predvsem na ameriška, španska, francoska, italijanska in nemška podjetja s področja energetike, pri tem pa so uporabljali napredne načine internetnih napadov, tudi s pomočjo vdorov prek naprav dobaviteljev specializirane energetske opreme.

Po ocenah podjetja Symantec je šlo za napredno obliko gospodarsko špijonaže, ki naj bi jo vodila skupina iz vzhodne Evrope, znana pod imenom Dragonfly.

Napad podoben virusu Stuxnet

Napad je bil tehnično zelo dovršen in v nekaterih elementih podoben virusu Stuxnet, ki naj bi leta 2010 uničil kar 20 odstotkov iranskih centrifug za bogatenje urana. Zato pri Symantecu sklepajo, da tudi za tem napadom stoji ena od držav.

Zaenkrat ni jasno, katere informacije so hekerji želeli pridobiti. Strokovnjak za računalniško varnost Graham Cluley je za britanski BBC dejal, da gre najverjetneje za nacionalni interes ene od držav.

"Brez dvoma vstopamo v novo obdobje kibernetskega kriminala - države se več ne ukvarjajo le z zaščito lastnih sistemov ampak internet izkoriščajo tudi za lastne interese, na podoben način kot kriminalci," je prepričan.