Toda zgodovina izvora jedi je veliko bolj prozaična. Jed sploh ni brazilska. Enolončnica z mesom in fižolom je pravzaprav kolonialna dediščina, saj je po svojem izvoru portugalska jed, ki so jo pomorščaki ponesli po kolonijah; tako jo poznajo tudi v Macau, Angoli, Mozambiku in Goji, povsod tam, kjer so vladali Portugalci. Brazilci so sicer jedi dodali nekaj značilnih svojih okusov, predvsem pa jo v nasprotju s Portugalci kuhajo s črnim fižolom.

Brazilska feijoada je pripravljena s svinjskim mesom, slanino, vsaj dvema vrstama klobas, svinjskim rilcem, uhlji in parklji ter črnim fižolom. Temu dodajo še zelenjavo, na koncu tudi banane, kuhajo nekaj ur, da se fižol in meso zmehčata ter nastane temna, skoraj črna enolončnica. Navadno jo postrežejo z rižem in rezinami pomaranče. Menda naj bi bila tako kot vse enolončnice najboljša naslednji dan.