Predpogodbo so po besedah župana Andreja Fištravca podpisali danes zjutraj. V imenu občine jo je s ŠC Pohorje, katerega lastnik je DUTB, sklenila Nipa, hčerinsko podjetje občinskega komunalnega podjetja Nigrad, ki je pred leti iz težav reševalo že mariborski akvarij-terarij. »S tem rešujemo mariborski in regijski turizem,« je v današnji izjavi za medije dejal župan.

Iz najema je izvzeta krožno-kabinska žičnica Pohorska vzpenjača.

Direktor mestne uprave Marko Žula je pojasnil, da so z DUTB uspeli rešiti odprta vprašanja: »Dobili smo ustrezna zagotovila za resnost posla oziroma, da tudi nasprotna stran resno misli s sklenitvijo najemne pogodbe. In uspeli smo nasprotno stran prepričati o koristnosti instituta predkupne pravice, ki se podeli na nepremičninah ob določenih pogojih.« Na DUTB so potrdili podpis predpogodbe, podrobnosti o njeni vsebini pa niso izdali.

Predpogodbi naj bi po dogovoru v roku meseca dni sledil podpis dejanske najemne pogodbe, ki bi jo po besedah Žule sklenili za 12 mesecev. V najem jemlje Nipa vso infrastrukturo ŠC Pohorje, torej tako hotele in apartmaje kot žičnice, sedežnice, gostinske objekte, planinske koče, igrišča in športno opremo na Mariborskem in Areškem Pohorju. Edina izjema, ki je izvzeta iz najema, je krožno-kabinska žičnica Pohorska vzpenjača.

S 310.000 evri avre bodo pokrili tudi plače zaposlenih

Koliko naj bi znašal mesečni najem, ni znano. »Končna cena najema bo določena s podpisom najemne pogodbe,« so za STA pojasnili v DUTB.

Zaenkrat je znana le višina are, ki jo je Nipa nakazala ŠC Pohorje takoj po podpisu predpogodbe o najemu. Gre za 310.000 evrov, s čimer lahko ŠC Pohorje poplača manjkajoče plače zaposlenih in nujne obratovalne stroške. Nipo sta v ta namen lastnika Nigrad in Mariborski vodovod dokapitalizirala vsak s 175.000 evri.

»Celoten cilj operacije je, da ŠC Pohorje ne gre v stečaj, da med tem časom DUTB uspešno proda strateškemu kupcu celoten ŠC Pohorje in da potem ta strateški kupec ponovno oživi oziroma izboljša poslovanje ŠC Pohorje. V vsem tem času pa bo Nipa kot najemnik poskušala držati ŠC Pohorje v pozitivnih številkah ter razvijati turizem, kolikor bo mogoče,« je še povedal Žula.

Zaposleni (že) prejeli plače

Zaposleni so danes dejansko dobili nakazane plače, je za STA popoldne potrdil vodja stavkovnega odbora Marko Kundid. Ker je bila njihova zahteva izpolnjena, delavci ne bodo vložili predloga za stečaj podjetja, prav tako so odpovedali za četrtek napovedano stavko.

O vsebini pogajanj med občino in DUTB ter pogojih nadaljnjega poslovanja ŠC Pohorje Kundid ni seznanjen. »Bomo videli, kaj bo čas prinesel,« je dejal.

»Družba ŠC Pohorje bo del nujnih likvidnih sredstev zagotovila z rednim poslovanjem, ki je z odprtjem poletne sezone solidno,« pojasnjujejo v DUTB. Glede dolgoročnih načrtov pa v DUTB pravijo, da si prizadevajo, da bi s prodajo terjatev omogočili vstop strateškemu lastniku. »Na ta način bo ŠC Pohorje prišel še do dodatnih likvidnostnih sredstev,« so dodali.

ŠC Pohorje sodi med največje zimsko-športne centre v Sloveniji. Družba je od lani v postopku prisilne poravnave, v katerem je terjatve prijavilo 198 upnikov v skupnem znesku skoraj 74 milijonov evrov, pretekli dolgovi pa so samo do bank znašali več kot 50 milijonov evrov.