Zahodna glasba jim ni všeč

Šimpanzom so raziskovalci predvajali glasbo, da bi ugotovili, kako se odzivajo na posebne akustične lastnosti, kot je na primer razmerje močnih in šibkih udarcev.

Soavtor raziskave Frans de Waal z univerze Emory v Atlanti in njegovi kolegi so dejali, da so s podobnimi študijami v preteklosti testirali le, kako se primati odzivajo na glasbo Zahoda. Čeprav se priložnostnemu poslušalcu zdi, da so zvoki pop in klasične zahodne glasbe zelo različni, si delijo podobne ritmične vzorce in intervale, zato za šimpanze zvrsti ne pomenijo bistvene razlike.

Glasbene tradicije drugih kultur imajo bistveno drugačne lastnosti

Glasbene tradicije nekaterih drugih kultur imajo bistveno drugačne lastnosti. Medtem ko ima večina skladb z Zahoda poudarek vsaj na vsak tretji udarec, je v indijski klasični glasbi poudarjen šele vsak 31, kar tvori določen ritmični krog.

Predhodne študije, v katerih so šimpanzi poslušali zahodno glasbo, so sklepale, da imajo ti primati raje tišino kot kakršno koli glasbo. Zdaj pa so raziskovalci šimpanzom 12 dni vsako jutro 40 minut predvajali japonsko, indijsko in zahodnoafriško glasbo. Ugotovili so, da so primati preživeli več časa na območjih, kjer so lahko slišali afriško in indijsko glasbo. Ko so jim predvajali določeno japonsko glasbo, ki uporablja podobne ritme kot glasba Zahoda, pa so se zatekli v dele ograjenega prostora, kjer je bila tišina.

»Šimpanzi lahko zaznajo močne, predvidljive ritmične vzorce kot grožnjo, saj dominantni šimpanzi prav tako oddajajo ponavljajoče ritmične vzorce, kot je na primer ploskanje ali odrivanje predmetov,« je pojasnil de Wall.