Olimpijada mladih raziskovalcev Genius je potekala v Oswegu v zvezni državi New York v drugi polovici junija. Tekmovalci z vsega sveta so tekmovali v petih kategorijah: umetnost, kreativno pisanje, glasba, dizajn in znanost.

Srebrno medaljo sta z raziskovalno nalogo Mikroplastika in siva voda iz pralnega stroja osvojila Urša Pirc in Maja Vidmar z Gimnazije Vič pod mentorstvom Alenke Mozer, ki sta raziskovalno delo opravljali v Laboratoriju za polimerno kemijo in tehnologijo pod mentorstvom Andreja Kržana. Bronasto priznanje sta prejela dijaka Maksimiljan Adamek in Domen Lenarčič z Gimnazije Vič.

Zupančič in Šikonja z zlatom

Zlata slovenska dijaka Aleš Zupančič in Jaka Šikonja sta tekmovala v kategoriji znanost, kjer sta bila prijavljena 502 projekta. Znanstveni del naloge sta izdelala v Laboratoriju za okoljske vede in inženirstvo pod mentorstvom Albina Pintarja, Boštjana Erjavca in Ilije Gasana Osojnika ter profesoric Marije Kočar z Gimnazije Novo mesto in Mete Šavli z Gimnazije Črnomelj.

V svojem delu sta dijaka s pomočjo bakterij iz biološko razgradljivih odpadkov pridobila plinsko zmes vodika in ogljikovega dioksida, ki sta jo uporabila za pridobivanje elektrike pri sobni temperaturi s pomočjo gorivnih celic, pojasnjujejo v sporočilu za javnost.

Ob tem izpostavljajo, da je njuna raziskovalna naloga vsebovala tudi poslovni del, v katerem sta dokazala, da je lahko pridobivanje vodika iz organskih gospodinjskih odpadkov zelo dobičkonosna dejavnost. Dijaka sta poslovni del naloge izdelala s pomočjo mentorjev podjetniškega krožka Gimnazije Novo mesto, Željke Kitić in Janeza Gorenca, ter ob pomoči Boruta Jegliča in ekipe Inštituta za kakovost šolstva.