Fajt, tretji v cilju, je bil najbolj zaslužen za dolgo pričakovani absolutni naslov kolesarjev Adria Mobila, ki so tudi s četrtim mestom Primoža Rogliča in osmim Klemena Štimulaka (vmes so bili le drugi Mezgec, peti Golčer, šesti Kocjan in osmi Bole) prikazali najbolj prepričljivo prevlado v zgodovini prvenstev, čeprav tako številne premoči kolesarji tujih klubov doslej še niso imeli.

Ključ uspeha je bil v taktiki. Kolesarji tujih klubov so bili preveč neenotni – z nejasnimi vlogami liderjev in pomočnikov –, kar je bilo naposled ključno. »Še pred dirko nismo imeli jasnega načrta, kako naj bi jo taktično izpeljali, a se nam je posrečeno izšlo. Državno prvenstvo je dirka stoterih želja. Z ubežniki, tudi z Mezgecem, smo našli skupno besedo. Sicer bi se ga z Mugerlijem dva kroga pred ciljem lahko otresla, vendar je bilo do cilja predaleč in še prenevarno, da nas ujamejo. Moja naloga je bila pomagati Mugerliju in ponosen sem, da sem nalogo opravil stoodstotno,« je bil zgovoren Fajt. V zadnjih 100 metrih je poskušal presenetiti tudi junaka Trsta, a mu ni uspelo. Dvoboj za drugo mesto je imel sicer le obroben pomen. V kolesarstvu imajo zmage in majice posebno veljavo. V zadnjih 12 prvenstvih so kolesarji domačih klubov oblekli pet majic državnega prvaka.

Na prvenstvu 14. države na lestvici UCI je bilo na startu sedem kolesarjev Adrie Mobila, trije avstrijske ekipe Amplatz, po dva kolesarja ekip Cannondale, Astana in Meridiana, ostali pa zgolj posamezniki. Enajst mladih kolesarjev Radenske in osmerica Save se ni mogla dostojno vmešati v razplet kot lani Luka Pibernik. Le malokdo ve, da je bil podobno kot Fajt v Gabrju na dirki Po Sloveniji v Novem mestu ponosen Blaž Jarc. Do zmage je z zasedbo NetApp pomagal Portugalcu Machadu. Po dveh letih neuslišanih prošenj šefu nemške ekipe, naj nastopijo v Sloveniji, je le dočakal dan, ko so ga med potjo na start v Ljubljani pobrali doma v Mirni Peči, potem pa je na čelu kolone v dolenjsko metropolo privlekel rumeno z Machadom in bil še šesti v zaključnem sprintu na Glavnem trgu. »Biti v zmagovalni ekipi je sijajen občutek,« je Blaž Jarc opisal navdušenje nad skoraj sanjskim razpletom zanj. Kako močan je, je pokazal v Gabrju. Čeprav mu kot visokoraslemu kolesarju zelo zahtevne hribovite trase ne ležijo, je osvojil deveto mesto. O vlogi pomočnikov vse pove podatek, da bo ob Machadu kar peterica njegovih pomočnikov iz NetAppa, ki so vozili po Sloveniji, tudi v zasedbi na bližnjem Tour de France. Jarca ne bodo vzeli zraven.

Prav zaradi vloge pomočnika je v ekipi Cannondale Kristijan Koren standardni član za dirko dirk. Velja za enega najbolj cenjenih pomočnikov v kolesarski karavani, v Franciji bo to vlogo opravljal že petič. Tudi on predvsem tam, kjer ne bo veliko videno in kjer ne bo veliko zapisano, čeprav so prav vodonosci ločnica med zmagovalci in prvimi v vrsti poražencev, med katere so neopazno vrinjeni tudi mali zmagovalci. Fajt in Jarc sta le zadnja slovenska primera.