Vzreja kokoši in piščancev je lahko prav tako blagodejna prostočasna aktivnost kot skrb za druge bolj pogoste domače živali. Poleg tega svojim lastnikom ne vzamejo veliko časa, vsak dan pa jim podarijo svež in zdrav zajtrk. Če se poleg tega ukvarjate še z vrtnarjenjem, vam bodo dodatno pomagali tako, da bodo namesto vas poskrbeli za plevel in mnoge škodljivce, brezplačno pa vam bodo nudili tudi kakovostno gnojilo.

Kokošnjak tudi kot okras vrta

Kupite majhne piščance, ki jih v svojem domu položite v velike kartonske škatle, ki ste jim ob strani zvrtali luknje za prezračevanje. Pazite, da jih ne postavite na prepih in da imajo dovolj toplote in hrane. Dokler ne odrastejo, pa lahko izbirate svoj kokošnjak. Danes je lahko ta pravi okras vašemu vrtu.

Najbolj enostaven, vendar lep in zato izredno priljubljen dizajn se včasih imenuje tudi kokošja barka. To je pravzaprav kokošnjak brez tal, ki ga lahko premika tudi samo ena oseba. Ker se kokoši in piščanci hranijo s svežo travo, plevelom in črvi, je manjši strošek za njihovo hrano; takšen kokošnjak pa je treba tudi manj pogosto čistiti. Če ga premikamo po svojem travniku, bo ta torej lepo pognojen in brez plevela.

Od »barke« do prave palače

Če imate nekoliko več kokoši (recimo od šest do deset), boste morali izbrati kokošnjak srednje velikosti. Toda ker je nekoliko večji od tako imenovane barke, boste morali bolj natančno načrtovati, kam ga boste postavili. Takšen kokošnjak je bolj priročen tudi, če živite v precej hladnem in vlažnem okolju.

Če pa imate še več kokoši ali enostavno želite, da imajo več prostora, jim lahko postavite pravo palačo oziroma velik kokošnjak, vendar pa to seveda pomeni, da morate imeti dovolj velik vrt. Pravzaprav je takšna rešitev praktična samo v primeru, če želite domača jajca tudi prodajati.

Vir: www.sqidoo.com