Nova študija, ki so jo v nedeljo objavili v publikaciji Nature Climate Change, razkriva, v kolikšni meri so cesarski pingvini pri parjenju in vzgoji mladičev odvisni od ledu. Ta z ohranjanjem prehranske verige ščiti tudi njihove žrtve - ribe in krille.

Do konca stoletja za polovico manj pingvinov

Glede na simulacije, ki so jih izvedli znanstveniki, se bo zaradi izginjanja ledu, ki je posledica segrevanja ozračja, do leta 2100 občutno zmanjšalo vseh 45 znanih kolonij cesarskih pingvinov. Vsaj dve tretjini kolonij se bosta do konca stoletja zmanjšali za več kot 50 odstotkov, izhaja iz študije, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Najbolj se bodo po ugotovitvah znanstvenikov zmanjšale kolonije med vzhodnim Wedellovim morjem in zahodnim Indijskim oceanom, najmanj pa tiste ob Rossovem morju. Populacija ob tem morju bo do leta 2100 celo rasla, nato pa naj bi se trend obrnil.

Ogrožena vrsta zaradi podnebnih sprememb

»Naši rezultati kažejo, da je najmanj 75 odstotkov kolonij cesarskih pingvinov ranljivih za prihodnje spremembe ledu, do leta 2100 pa jih bo 20 odstotkov tako rekoč izumrlo,« še navaja študija. Zaradi tega si cesarski pingvini po mnenju njenih avtorjev zaslužijo status ogrožene vrste zaradi podnebnih sprememb. Svetovna zveza za varstvo narave (IUCN) trenutno cesarske pingvine uvršča med stabilne vrste.

Cesarski pingvini so svetovno slavo doživeli s filmom Popotovanje cesarskega pingvina iz leta 2005, še večjo priljubljenost pa jim je leto dni zatem prinesel animirani film Vesele nogice.