Okvir izdelali sami, ostalo sestavili iz odpadnih skirojev

Kot so pojasnili organizatorji, so učenci skiro zasnovali pri pouku tehnike, naredili pa so ga iz odpadnih oz. izrabljenih skirojev. Izjema je le leseni okvir, ki so ga šolarji v celoti izdelali sami. V šoli so postavili tudi postajo za polnjenje in sončne celice na strehi šole. Tako je mogoče s pomočjo sončne energije polniti skiro, polnilno postajo pa je mogoče uporabiti tudi za napajanje baterij in računalnikov, še piše v sporočilu za javnost.

Svetovalec za korporativno državljanstvo in okolje pri podjetju Toyota Motor Europe Guillermo Denaux je prepričan, da so mladi dokazali, da znajo in zmorejo razmišljati na inovativen način ter se tako soočati s kompleksnimi izzivi mobilnosti. Carmen Madalina Cozma iz Evropske agencije za okolje pa je dodala, da nadvse ceni prizadevanja in vključenost šole pri zasnovi in uresničitvi projekta.

Slovenski šolarji zmagali že drugič

Peti cikel mednarodnega tekmovanja Okolje in inovacija na temo trajnostne mobilnosti je od leta 2012 do 2014 potekal v Sloveniji, na Danskem in v Turčiji. V petem ciklu je sodelovalo več kot 3000 učencev, mednarodno žirijo pa so sestavljali člani evropskih organizacij, kot so Evropska agencija za okolje, Unesco in Unep.

Slovenski šolarji so sicer v mednarodni konkurenci natečaja, ki ga organizirata Sklad Toyota za Evropo in mednarodni program Ekošola, zmagali že drugič.