Ponedeljek, 23. junij:Čas v Londonu teče drugače

Jutri potujemo na tako imenovani Bootcamp. Za en teden se bomo preselili v Španijo. Najprej v Telefonicino lastno poslovno univerzo v Barceloni in nato še na sedež Telefonice v Madrid. V obeh mestih ima Wayra svoje akademije. Predstavili se bomo tudi vodstvu Telefonice, ki nam lahko odpira vrata svojih hčerinskih podjetij. Telefonica je šesto največje telekomunikacijsko podjetje z več kot 300 milijoni strank v Evropi in Južni Ameriki.

Sicer pa je za tujce začetek v Veliki Britaniji precej birokratski, tako da nikoli veš, ali si pri jajcu ali pri kuri. Velikokrat je britanski bančni račun pogoj za najem stanovanja, na drugi strani pa je obvezen pogoj za odprtje bančnega računa ravno bivališče v Veliki Britaniji. Pa še to, da imaš naslov, ni dovolj, saj moraš na svoje ime in na ta naslov prejemati račune za elektriko, vodo… Kdor ima namen priti v London in odpreti podjetje, naj računa na vsaj en mesec administrativnih igric.

London si želi postati tehnološko središče Evrope. Ravno pretekli teden je bil v Londonu Tech week, na katerem se je zvrstilo več kot 250 dogodkov in konferenc, namenjenih promociji in napredku na tehnološkem področju. O Tech weeku so poročali vsi londonski mediji in prebral sem, da se v naslednjih letih pričakuje, da bodo nova zagonska podjetja v Londonu zaposlila več kot 30.000 ljudi.

Torek, 24. junij:Ah, ti Francozi se znajo narediti francoze

Danes se je dan začel neobičajno zgodaj, ob 3. uri. Zdi se mi, da se ponedeljek sploh še ni končal, saj mi je uspelo zaspati le za kako uro. Potem je bilo treba z avtobusom do železniške postaje, od tam pa z vlakom na letališče. Ob 7.30 smo bili vsi pripeti in pripravljeni za vzlet. A nismo vzleteli. Zaradi stavke francoskih kontrolorjev zračnega prometa so nam za vsaj tri ure prepovedali vzlet. Hvala tehnologiji za 4G, da sem lahko med čakanjem na letalu počistil prejeto elektronsko pošto in uredil koledar za prihajajoči teden.

Telefonica Universitas je zelo ekskluziven del Telefonice, saj na njej poučujejo profesorji z vrhunskih univerz. Bootcamp je odprl Peter Briffett, ki je natresel veliko super nasvetov, kako v kratkem času pospešiti rast podjetja ter povečevati prodajo in število uporabnikov. Briffett ima na tem področju obilo izkušenj. Pred leti je eno svojih podjetij prodal Microsoftu, na noge pa je postavil tudi evropski LivingSocial, ki je globalni konkurent Groupona. V samo dveh letih je razširil LivingSocial z enega na 400 zaposlenih in ga pripeljal do 100 milijonov letnega prometa.

Zanimivo se mi je zdelo, da je predstavil podoben koncept marketinga in komunikacije s strankami, kot ga v knjigi V mojih čevljih predstavlja Igor Arih. Knjigo priporočam vsem, ki vas zanima, kako bolj pristno in učinkovito komunicirati s svojimi strankami ter si z njihovo pomočjo povečati število strank.

Sreda, 25. junij:Pred španske investitorje

Luksuz, spanje do osmih. Danes sem si lahko privoščil nekoliko daljši spanec. Naslednje tri dni bom namreč vstajal sredi noči, večeri pa tudi ne bodo kratki. Po zajtrku smo dan začeli s predavanjem Borisa Veldhuijzena Van Zantena, ustanovitelja tehnološkega bloga in konference The Next Web. Tema predavanja je bila, kako kot start up ustvariti buzz.

Nato smo imeli zelo zanimivo delavnico na temo vrednotenja start upa in sestave lastniške strukture po vstopu investitorjev v družbo. V popoldanski delavnici pa smo simulirali pogajanja z investitorji. Za ta namen je na univerzo prišlo 15 odvetnikov, s katerimi smo se pogajali za čim boljše pogoje. Pozno popoldne smo izpeljali še uspešno predstavitev Sqwiza pred španskimi investitorji.

Četrtek, 26. junij:Premaknili so mejo

Ob 7.20 je vlak odpeljal proti Madridu in slabi dve uri dolga pot je kot nalašč za pripravo predstavitev za sestanke, ki me čakajo na sedežu Telefonice. District Telefonica je resnično ogromen kompleks, v katerem dela 15.000 zaposlenih. O District Telefonica sem slišal zelo zanimivo anekdoto, ki priča o moči podjetja. Kompleks stavb naj bi bil lociran ravno na meji dveh okrajev v Madridu. Ker bi to pomenilo, da morajo plačevati davek v obeh okrajih, so preprosto premaknili mejo med okraji okrog kompleksa, tako da sedaj spada le v enega.

Naj ob tem potegnem primerjavo med špansko in britansko poslovno kulturo. Ti sta obratno sorazmerni s splošnim videnjem kulture omenjenih držav. Špance imamo za zelo sproščen in odprt narod, Angleže pa za nekoliko staromodne in bolj zaprte. A pri poslu je ravno obrnjeno, saj na Otoku veliko lažje oziroma hitreje prideš do recimo direktorja podjetja oziroma nekoga, ki dejansko odloča. V Španiji je vse bolj regulirano in hierarhično.

Petek, 27. junij:Spet pakiranje

Jutro se začne s pakiranjem kovčka, že četrtič ta teden, in odlično novico, da so francoski kontrolorji letenja preklicali stavko, zato ni več bojazni, da bi mi odpovedali let v London. Po hitrem zajtrku na hotelski terasi se ponovno odpravim na sedež Telefonice. Skupaj s še nekaterimi Wayra start upi imam dogovorjeno predstavitev Sqwiza pred Joséjem Marío Álvarez-Palletom – operativinim direktorjem Telefonice.

José María Álvarez-Pallete je drugi človek Telefonice in velja za ključno osebo Wayre. Pred leti si je zamislil, da bi bila Wayra start up pospeševalnik z dvema nalogama. Kot prvo iniciativa, prek katere podjetje Telefonica, ki ustvari več kot 62 milijard dolarjev prometa na leto, pomaga z zagonom mladim tehnološko usmerjenim podjetnikom. Na drugi strani pa naj bi razbijala vzorce poslovanja znotraj same Telefonice, ki je kot velika korporacija precej rigidna.

V Madridu sem bil prvič in moram priznati, da me je prijetno navdušil. Res ga nisem videl veliko, a je brez dvoma mesto, v katero se bom zelo kmalu spet vrnil. S popoldanskim letom sem se odpravil nazaj v London in se po prihodu takoj dobil z Žaretom, ki je bil ta teden edini član ekipe Sqwiz tukaj. Zgodilo se je toliko stvari, da jih bo treba prespati in iz njih potegniti zaključke ter nadaljnje korake. Moram pa priznati, da je bil Bootcamp vrhunski dogodek in sem resnično hvaležen Wayri, da so nam ga organizirali.