V Nici v Franciji rojena Alize, ki je januarja dopolnila 24 let, se je s tenisom začela ukvarjati že pri štirih letih. Razlog sploh ni bil nenavaden: s tem športom se je ukvarjal tudi njen starejši brat Sebastien, in ko ga je videla igrati, se je tudi sama navdušila za tenis. »Poleg brata sta me pri udejstvovanju v tenisu spodbujala tudi oče Francis in mama Patricia. Brez njihove spodbude bi morebiti odnehala že v najstniških letih, vendar sem vztrajala. In ni mi žal,« pripoveduje 173 centimetrov visoka in 63 kilogramov težka Alize Cornet, ki se je v profesionalne vode podala leta 2006, ko je bila stara komaj šestnajst let.

Ljubiteljica živali (doma ima psa Andyja in mačko Papyrus, za katera pravi, da se ob njiju najbolj sprosti) igra z desno roko, njeno najmočnejše orožje na igrišču je dvoročni bekhend, njena najljubša igralna podlaga pa pesek. Na turnirjih za grand slam je Alize debitirala leta 2005 v Rolandu Garrosu v Parizu, kjer je v drugem krogu izgubila proti rojakinji Amelie Mauresmo. Prvi turnir ATP je osvojila v Budimpešti leta 2008, potem ko je v finalu med posameznicami premagala Slovenko Andrejo Klepač (7:6, 6:3). Iz Budimpešte se je vrnila kar z dvojno lovoriko, saj je skupaj s Slovakinjo Janette Husarovo slavila tudi med ženskimi dvojicami.

V dosedanji karieri je Cornetova (njen menedžer je brat Sebastien, trenerja pa Georges Goven in Pierre Cherret) dobila štiri turnirje WTA med posameznicami: Budimpešta 2008, Bad Gastein 2012, Strasbourg 2013 in Katowice 2014. Dvakrat je bila uspešna tudi med dvojicami (Budimpešta 2008, Strasbourg 2010), zgolj s turnirskimi nagradami pa je do začetka letošnjega Wimbledona zaslužila skoraj 3,2 milijona ameriških dolarjev. Najvišjo uvrstitev na svetovni lestvici si je priigrala februarja 2009, ko je bila na enajstem mestu, na najnovejši lestvici pa je trenutno 24.

»Če bi mi kdo pred leti dejal, da bom v Wimbledonu igrala tudi v drugem tednu turnirja in da bom premagala Sereno Williams, bi mu verjetno rekla, da je nor,« priznava Francozinja, ki med glasbenimi zvrstmi obožuje rock, njen najljubši film je Gospodar prstanov, med filmskimi igralci pa prisega na Brada Pitta in Edwarda Nortona. V tretjem krogu letošnjega Wimbledona je Alize, 25. nosilka v Londonu, skalpirala prvo igralko sveta, 32-letno Sereno Williams, zmagovalko 60 turnirjev WTA in z dobrimi 56 milijoni dolarjev turnirskih nagrad najbogatejšo teniško igralko vseh časov.

Potem ko je letos v Londonu v petek najprej izpadla Venus Williams, je grenkobo poraza dan kasneje okusila tudi njena sestra Serena, sicer petkratna zmagovalka turnirja na sveti travi. »Alize je naredila zelo malo neizsiljenih napak, jaz pa absolutno preveč. Proti meni je igrala zares dobro in zasluženo zmagala,« je športno priznala Serena Williams, ki je v zadnjih devetih letih vedno prišla dlje od tretjega kroga, v zadnjih sedmih pa venomer vsaj med šestnajst najboljših. Williamsova je sicer dobila prvi niz s 6:1 po zgolj 29 minutah, potem pa je Cornetova poskrbela za velik preobrat na dvoboju, v katerem so Američanki uspeli le trije asi, naredila pa je kar 29 neizsiljenih napak.

V drugem nizu je povedla kar s 5:0 in ga nato po 37 minutah dobila s 6:3, v zadnjem (trajal je 58 minut) pa se ji je po vodstvu s 5:2 Williamsova približala na 5:4, a je Francozinja zatem zmagala s 6:4. »Mislim, da sem igrala dobro. Še posebej od začetka drugega niza, ko je Serena malce izgubila zbranost. Zdaj sem se umirila, potem ko sem bila eno uro po dvoboju celo preveč navdušena. Nisem mogla verjeti, kaj mi je uspelo. Občutki so fenomenalni, zmaga proti takšni igralki, kot je Serena, pa fantastičen uspeh,« je na novinarski konferenci dejala Alize, ki poleg tenisa z velikim zanimanjem spremlja tudi košarko, rokomet in nogomet. »Trdo sem trenirala in garala, da sem prišla tako daleč. Se zgodi, haha. Včasih treniraš in ti ne uspe, je pa lahko to dobra naložba za prihodnost. Zdaj moram le nadaljevati po uspešni poti, kar pa seveda ne bo lahko,« se zaveda Francozinja (na facebooku ima več kot 98.000 sledilcev, na twitterju dobrih 37.000), ljubiteljica igranja piana in branja knjig, ki je poskrbela za ponovitev scenarija iz leta 2005, ko je Serena Williams nazadnje izpadla v tretjem krogu Wimbledona – takrat je bila zanjo usodna rojakinja Jill Craybas.