Černobil ima pridih zakletega mesta, saj je popolnoma prazno. 80 starejših ljudi, ki so se vrnili v svoje hiše, je prebarvalo fasade in pred hišo postavilo napis »Tukaj živimo«. Vse ostalo je skrito med drevesi in gostim grmičevjem.

Turisti, ki za ogled Černobila in področja, ki je 30 kilometrov oddaljeno od poškodovane jedrske elektrarne, odštejejo od 160 do 200 dolarjev, morajo imeti oblečeno dolge rokave in dolge hlače, čevlji pa morajo biti trdno zavezani. Pot od Kijeva do Černobila traja dve uri, pogled na zapuščeno območje pa je neverjeten.

V Černobilu in okolici elektrarne danes dela tisoč ljudi. Sanacija vključuje tudi gradnjo novega sarkofaga, ki naj bi predstavljal rešitev za visoko sevanje. Vprašanje je, če bo Ukrajina do leta 2016 lahko financirala gradnjo. Za pomoč je že zaprosila druge države po svetu, poroča Jutarnji.

Projekta, v okviru katerega bodo zgradili ogromen zaščitni pokrov, ki ga bodo namestili nad sarkofag, s katerim so poškodovane reaktorje pokrili po katastrofi leta 198, stane 1,5 milijarde evra. Vanj so vključeni francoski strokovnjaki iz Novarka in drugi iz 24 držav po svetu. To je eden izmed najbolj vznemirljivih projektov na svetu trenutno. Ker je v bližini reaktorja 4 radioaktivno sevanje še vedno izredno visoko, pa gradnja poteka nekaj sto metrov stran.