Razjezil ga je dopis, ki ga je iz Ljubljane prejel v četrtek zvečer. V njem je DUTB poslala svoj predlog predpogodbe za najem Športnega centra Pohorje. V njem je slaba banka bistveno spremenila predmet najema. Iz nje je namreč izvzela vse turističnonastanitvene zmogljivosti Športnega centra Pohorje, občini bi za leto dni prepustila zgolj žičniške naprave in pomožno turistično-športno infrastrukturo.

»Če v DUTB mislijo, da smo na nasprotnih bregovih, se hudo motijo. Oboji namreč razpolagamo z davkoplačevalskim denarjem,« je nesprejemljivo ponudbo komentiral Fištravec. »Ne morejo se podcenjujoče obnašati do nas. Obnašajo se kot finančniki, ki hočejo služiti z davkoplačevalskim denarjem na račun težav, ki so se pojavile v Športnem centru Maribor.«

Dvakratno škodljivo ravnanje DUTB

Znašli smo se v absurdnem položaju, ko se državna ustanova obnaša dvakratno neodgovorno do davkoplačevalskega denarja, je še ocenil župan. »Služiti hoče na račun davkoplačevalcev, obenem pa sili Športni center Pohorje v stečaj, v katerem se bo vrednost podjetja bistveno zmanjšala. Ne razumemo slabe banke, da se igra z usodo zaposlenih in z usodo turizma v mestu, za katerega je vlada sprejela poseben program podpore.«

Na občini se, kot je znano, že več kot mesec dni borijo zoper stečaj Športnega centra Pohorje, saj bi propad podjetja nanjo prevalil večmilijonske zneske zaradi izdanih poroštev. O tem, kolikšno bi bilo to breme, obstajajo različne interpretacije. Na občini pravijo, da bi jih doletelo breme šestih milijonov evrov, v DUTB pa naj bi omenjali vrtoglav znesek 19,9 milijona evrov.

Za občino je stečaj vsekakor najslabši možni scenarij. Poprej načrtovani odkup podjetja se je namreč izkazal kot neizvedljiv, ker bi moral Športni center Pohorje zaradi predčasne spremembe lastništva vrniti evropska sredstva, ki jih je pridobil za gradnjo nove Pohorske vzpenjače. Zato bi bil edino izvedljiv najem infrastrukture z izjemo vzpenjače.

Občinarji so se medtem znova lotili akcije zbiranja denarja, tokrat za izplačilo aprilskih in majskih plač zaposlenih v Športnem centru Pohorje. Zagotovili sta ga javni podjetji Nigrad in Mariborski vodovod, in sicer sta dokapitalizirali hčerinsko družbo Nipa, ki naj bi vzela v najem Športni center Pohorje. O višini zneska pristojni molčijo.

Pogajalski pingpong

Marko Žula, direktor mariborske občinske uprave, je včeraj obnovil potek nedavnih pogajanj. »V torek smo DUTB poslali predlog pogodbe, še isti dan so nam posredovali svoje pripombe, na podlagi katerih smo sestavili predpogodbo in jo v četrtek zjutraj poslali DUTB. Nekaj po 19. uri so nam vrnili pogodbo, ki pa je bila glede predmeta pogodbe bistveno spremenjena,« je razložil Žula in dodal, da so bili varščino 280.000 evrov pripravljeni nakazati takoj.

Zakaj DUTB tako ravna in si izmišljuje vedno nove pogoje, ni mogoče racionalno utemeljiti z nobenim drugim odgovorom razen s tistim, da preprosto ne vedo, kaj bi radi. Stečaj bi bil namreč tudi za slabo banko najslabši možni razplet. V DUTB so pripravljeni pojasniti zgolj to, da načrt za Športni center Pohorje imajo in ga izvajajo, vendar ga v tem trenutku za javnost še ne morejo komentirati.

Zaposleni, ki jim delodajalec dolguje že dve plači, so že večkrat poudarili, da je njihova potrpežljivost pošla. Nakazilo »občinskega« denarja zaradi že opisanih dejavnikov včeraj ni bilo udejanjeno. Na zboru zaposlenih so popoldne oblikovali stavkovni odbor in sklenili, da bodo, če do četrtka ne bodo prejeli plač, začeli stavkati. Po napovedih bodo že v ponedeljek na pošto oddali tudi predlog za stečaj podjetja.