Da bi rešila podjetje pred stečajem, želi občina vzeti v najem infrastrukturo ŠC Pohorje. DUTB je v četrtek posredovala nov predlog predpogodbe o najemu, a je imela ta spet pripombe nanjo.

"Mi s popravki, ki jih je slaba banka vnesla v pogodbo, nismo zadovoljni, ker spreminja predmet najema," je v današnji izjavi za medije povedal Fištravec. "Zaradi tega smo ogorčeni, saj smo zagotovili denar, da bi delavci lahko takoj dobili plače. A mi ne moremo biti subjekt, ki zagotavlja poslovanje družbe namesto lastnika," je dodal.

"Lastnik ŠC Pohorje je slaba banka in mora biti, minimalno kar je, korektna do nas, ki smo tudi zainteresirani za delovanje ŠC Pohorje," je še povedal župan in spomnil, da DUTB tako kot občina upravlja z davkoplačevalskim denarjem.

"Ne morejo se obnašati do nas podcenjujoče, ne morejo se obnašati na način, da ne gledajo razvojnih potreb regije in Maribora. Obnašajo se kot finančniki, ki se ne zavedajo svoje funkcije in hočejo na zelo preprost, banalen, neprimeren način služiti na težavah, ki so se pojavile v ŠC Pohorje, in na davkoplačevalskem denarju," je dejal.

DUTB je očital neodgovorno obnašanje, s tem ko ŠC Pohorje, ki ima čez poletje že zapolnjene turistične zmogljivosti, sili v stečaj.

Rušenje turizma

"Na slabi banki se ne zavedajo, da če zdaj zrušijo lastno podjetje, s tem zrušijo turizem v Mariboru za krepko število let," je še povedal Fištravec. Spomnil je še, da je država Mariboru in širši okolici obljubila dodatno razvojno pomoč in pomoč pri reševanju ŠC Pohorje bi lahko bila ena od oblik takšne pomoči. "Če slaba banka ni odgovoren lastnik, potem slabe banke ne potrebujemo," je poudaril.

DUTB je po besedah direktorja mestne uprave Marka Žule želela iz najemne pogodbe izključiti gostinsko-nastanitvene zmogljivosti ŠC Pohorje. "To pomeni odvzem večjega dela ali pa vsaj glavnega dela najemne pogodbe," je dejal. Po njegovih besedah občina v to ne more pristati, saj v teh zmogljivostih dela dobršen del zaposlenih in ker predstavljajo bistveni del poslovanja ŠC Pohorje. "Vse ostalo služi kot dopolnitev tej turistični ponudbi," je pojasnil.

Pogajanja med občino in DUTB sicer še vedno potekajo, zato o vrednosti celotne pogodbe, ki naj bi jo predvidoma sklenili za eno leto, na občini ne želijo govoriti.

Za aro, ki naj bi jo nakazala takoj po podpisu najemne pogodbe, ima občina pripravljenih 280.000 evrov. S tem bi prek podjetja Nipa lahko poplačali del manjkajočih plač zaposlenih. Nekaj več kot 100 zaposlenih v ŠC Pohorje namreč še vedno čaka na izplačilo večjega dela aprilske in celotne majske plače. Na zboru delavcev prejšnji teden so pristali na to, da na zaostali denar počakajo do konca tega tedna, drugače bodo predlagali stečaj podjetja. Kaj bodo dejansko storili, naj bi dorekli danes popoldne.

Delavci med drugim opozarjajo, da ne gre le za njihove plače, ampak jim je onemogočeno kakovostno delo. V hotelih imajo goste, vendar pa jim zmanjkuje zalog in kadrov, saj so nekaterim zaposlenim medtem že potekle pogodbe.