Sezone NHL je bilo konec 13. junija - v Sloveniji pa šele v zgodnjih jutranjih urah dan pozneje -, a Kopitar ni imel pravega počitka. Obveznosti so si sledile z veliko hitrostjo, s soigralci je pošteno proslavil naslov prvaka po izjemno dolgi in naporni sezoni, pripravili so sprejem za navijače, celo dva, bil je v Las Vegasu na slavnostni prireditvi za najboljše posameznike v ligi ...

V Slovenijo se je tako vrnil še precej utrujen, a se je vseeno najprej zahvalil navijačem za sprejem na letališču in za vso podporo, ki so je bili deležni on in soigralci tudi iz Slovenije. Tudi za slovenske novinarje je nato strnil prve vtise, prav veliko počitka pa vsaj v začetnih dneh vrnitve v domovino ne bo imel, saj ga že danes čaka še dobrodelni turnir, ki ga zdaj že tradicionalno pripravljajo v njegovem slovenskem taboru.

Ni razočaran zaradi Selkeja

"Časa ni bilo prav veliko. Po zadnji tekmi je bila, seveda, daljša proslava, letos smo imeli celo dve paradi, eno v mestu, drugo na plaži. Bilo je precej dogodkov, ki smo se jih morali udeležiti, a konec koncev je to stvar, ki se ti ne zgodi zelo pogosto. Občutek je zelo dober in se teh dogajanj seveda z veseljem udeležiš," je dogajanje med 13. in 25. junijem strnil Kopitar, za katerega je bilo posebno doživetje tudi podelitev nagrad v Vegasu.

Na koncu sicer ni dobil ene od njih, bil je resen kandidat za nagrado Selke, ki jo dobi najboljši napadalec pri obrambnih nalogah; a zaradi tega ni razočaran: "Ni razočaranja. Bil sem vesel, da sem bil sploh nominiran in sem počaščen, da se lahko postavim ob bok igralcem, ki so jo že dobili. Biti v igri za nagrado je že čast zame, upam pa, da se bo nekoč tudi dan, ko se je bom razveselil. A nagrade, ki si jo najbolj želi vsak igralec, sem že dobil."

Kopitar bo naslednjič v središču pozornosti vsaj še 13. julija. Takrat bo v Slovenijo za en dan, kolikor ima vsak igralec zmagovalne ekipe pravice do druženja z lovoriko, po dveh letih spet prišel slavni Stanleyjev pokal. Datum je tokrat še posebej zanimiv, saj bodo isti dan tudi volitve, pa še finale svetovnega prvenstva v nogometu.

Naučil se je obnašati na uradnem slikanju

Kopitar je tudi pojasnil, da se je v zadnjih dveh sezonah naučil tudi tega, kako se mora obnašati na uradnem slikanju, da ga soigralci povsem ne skrijejo v ozadju slike: "Pred dvema letoma sem imel pokal, potem so nas poklicali za fotografiranje, a so se nato vsi vsuli name in se me je komaj kaj videlo. Zdaj sem počakal, da so se vsi 'naštimali', potem pa sem se vrgel pred pokal in je bilo precej bolje," je z nasmeškom pojasnil Kopitar.

Zdaj ima dve spominski fotografiji s pokalom na ledu, primerjava med slavjem leta 2012 in 2014 pa po njegovih besedah skoraj ni mogoča: "Končnica pred dvema letoma je bila povsem drugačna kot letos. Tudi ko sem govoril s strokovnjaki, so se strinjali, da bi takšno serijo, kot smo jo imeli mi, zelo težko ponovili. Letos pa smo imeli tri sedme tekme, pa podaljške na treh tekmah v finalu ... Bilo je zelo utrujajoče in glede na to, da smo zmagali doma v drugem podaljšku, je bilo seveda veselje zelo veliko. Težko je opisati vse, kar pride po zmagi, čeprav seveda veš vse, kaj se bo zgodilo pri podelitvi. So pa občutki seveda izjemni."

Forma zrasla šele po olimpijskem premoru

"Koliko časa smo proslavljali? Mogoče je bolje, da ne pride v javnost ... proslave so bile, organizirane in neorganizirane, trajale pa so kar nekaj časa," je bil o temi zabav po osvojenem naslovu nekoliko skrivnosten slovenski hokejski as.

Los Angelesu je zares steklo šele po olimpijskem premoru. Kopitar se je strinjal z ugotovitvijo, da so kralji ekipa za končnice: "Takrat je 'zalaufalo'. Imeli smo pet ali šest porazov pred OI, zadnjo tekmo smo sicer dobili po podaljšku. Ne vem, kakšen je razlog, a naša ekipa vedno da v naslednjo predstavo po prekinitvah. Mi smo ekipa za 'play off', naš način igre težko zdrži 82 tekem in ponavadi se nam malo zalomi med sezono. Ko pa je treba biti na pravi ravni, se pa izide."