Do nedelje bo na Ljubljanskem gradu 40 degustatorjev iz 11 držav ocenjevalo skoraj 300 vinskih vzorcev iz 19 držav, nekatera prihajajo celo iz Japonske, Indije in Urugvaja.

Vino Ljubljana že tradicionalno podeljuje odličja za svetovne šampione, slovenskega šampiona, prvake vinorodnega okoliša, slovenske prvake sorte, trofeje Vinofed, Tsukamoto, Akos Asvany, zmagovalca slovenskih vinskih posebnosti ter velike zlate medalje.

Rezultati mednarodnega ocenjevanja vin bodo znani v nedeljo popoldne. Podelitev za nagrajene vzorce vin z razglasitvijo in nagradami za zmagovalce z medaljami in diplomami pa bo na odprtju Vinskega sejma 3. septembra na Gospodarskem razstavišču. Vina z najvišjimi odličji bo mogoče kupiti na posebej označenih prodajnih policah v trgovinah Tuš.

Vinska pot in drugi dogodki

Ljubljana bo v času vinskega sejma zaživela z Ljubljansko vinsko potjo in drugimi dogodki v središču mesta.

Mednarodno ocenjevanje vin Vino Ljubljana, zadnje se je na Gospodarskem razstavišču odvilo leta 2009, sodi med deset najelitnejših ocenjevanj na svetu. Že od vsega začetka poteka pod strokovnim pokroviteljstvom najpomembnejših svetovnih organizacij, odgovornih za senzorično analizo vin.

"Naša naloga je, da se temeljito posvetimo kakovosti vina, vsem parametrom, ki ga okarakterizirajo. Pri svojem delu bomo vina vestno ocenili, opisali in nagradili. Pred nami je zahtevno delo z izborom svetovnih šampionov v finalu," poudarja predsednik 56. mednarodnega ocenjevanja vin Iztok Klenar.

Prireditev Vino Ljubljana poteka od leta 1955 in velja za najstarejše mednarodno ocenjevanje vin na svetu. Ljubljana je kot mesto trte in vina že od srednjega veka pomembno vinsko trgovsko mesto. Leta 1811 je bila v Ljubljani pokušina ilirskih vin, prva razstava vina pa na Ljubljanskem velesejmu v okviru razstave Ljubljana v jeseni leta 1926. Predhodnica sedanje prireditve, prva jugoslovanska razstava vin, je potekala leta 1954.