Trenutno je za večino vlagateljev najpomembnejše vprašanje, kaj se bo dogajalo z delniškimi trgi do konca letošnjega leta. Določene odgovore ponuja analiza z naslovom Global Outlook: A more defensive portfolio, ki jo je 26. junija objavila angleška banka Barclays. Ključne misli te analize so naslednje:

Globalni delniški trg bo do konca leta zrasel, pričakovati je namreč ne ravno visoko, vendar pozitivno rast rezultatov poslovanja. Zgodovinsko gledano vrednotenja trenutno niso visoka.

Verjetnost negativne korekcije ni zanemarljiva, saj je optimizem vlagateljev je na visokih ravneh.

Evropske delnice so privlačno vrednotene. Delniškim trgom na stari celini bodo na poti navzgor pomagali višja rast prihodkov in čistih dobičkov ter izboljšanja na trgu podjetniških obveznic.

Večjo pozornost vlagateljev si zaslužijo razvijajoči se trgi. ZDA po drugi strani lahko zaostanejo za drugimi trgi.

V času rastočih obrestnih mer imajo večji potencial za rast nižje vrednotene delnice, manj zanimive pa so višje vrednotene delnice in delnice podjetij, ki pozitivno izstopajo z vidika kvalitete poslovanja.

Med posameznimi sektorji je priporočljivo v portfelju držati večji delež delnic podjetij iz sektorjev financ, energetike, materialov, industrije in tehnologije.

Sklepna misel pa je naslednja – čeprav sam naslov analize namiguje, da vlagatelji morajo biti bolj pazljivi kot prej, naložbeni razred delnic še vedno ostaja zanimiv, v večji meri zaradi pričakovane višje gospodarske rasti v drugi polovici letošnjega leta, ki bo pomagala novelirati negativne učinke rasti obrestnih mer in inflacije v ZDA.