Pogosto govorimo o barvanju lesenih površin, na prostem pa so različni materiali, ki jih je treba zaščititi pred vplivom vremena. Temeljno pri tem je, da je treba nove izdelke zelo dobro pripraviti (očistiti, razmastiti, nanesti impregnacijo, ki nekatere materiale pripravi za prvi nanos in izboljša oprijem) ter potem nanesti temeljne in zaščitne barve. Morda je še pomembnejše, da se barva stalno obnavlja, in to pravočasno. Če zamudimo čas za barvanje oziroma zaščito, lahko pride do večjih poškodb in z njimi povezanih obnovitvenih del. Če sproti obnavljamo oziroma skoraj osvežujemo barve, pa so nam materiali hvaležni. Če uporabim kar lastno projekcijo, tudi sami si boste hvaležni – ker ste opravili dobro delo, prihranili denar in optimalno izrabili čas.

Omenili smo že različne materiale. Danes so okoli naših domov številni leseni predmeti – vse od ograj do lesenega opaža ali vrtnega pohištva, kovinske predmete z različno zaščito, barvano, prašno ali pocinkano, betonske ograje in različne podstavke ter tlake in še bi lahko naštevali. Zato naj tokrat na kratko spregovorimo o različnih materialih in postopkih zaščite pri novih izdelkih in obnovitvenih premazih.

Les naj bo lep

O zaščiti lesa smo že veliko pisali, vseeno pa nekaj nasvetov. V osnovi je treba pri končni zaščiti upoštevati izpostavljenost oziroma neizpostavljenost vremenskim vplivom in glede na to izbrati barvo, razlika pa je tudi med pokrivnimi in lazurnimi barvami. Pri vsakem lesenem izdelku je pomembno, da je les suh in obrušen, odstraniti pa je treba tudi smole in druge nečistoče, za kar priporočamo nitrorazredčilo. Razpoke v lesu se zakita z akrilnim kitom za les. Podobno je treba les pripraviti tudi za obnovo, ki mora biti pravočasna, saj bo ob manjših poškodbah manj tudi dela. Nekateri so prepričani, da so barve na osnovi vodnih veziv manj primerne za izdelke, ki so izpostavljeni vremenu, a to ne drži. So pa res zelo pomembni pravilen proces njihove zaščite in tudi razmere za delo. Bistvo barv na vodni osnovi je le, da je pri njih namesto alkidnega ali kakšnega drugega veziva uporabljena voda.

Obnova prekrivnih premazov je bolj zahtevna, saj je nujna popolna odstranitev propadlih premazov ali radikalno brušenje zdravih ter odstranjevanje nečistoč. Pri lesu je tudi zelo pomembna tudi konstrukcijska zaščita, ki zmanjša izpostavljenost dežju ter omogoča hitrejše odtekanje in predvsem nezastajanje vode. Ta je največji sovražnik lesa, tako kot tudi vseh drugih materialov.

Zahtevnejša zaščita kovinskih površin

Zaščita in dekoracija kovinskih površin je nekoliko bolj zahtevno delo, kar pa ne pomeni, da ga ne moremo opraviti sami. Predvsem sta nujna temeljita priprava materiala in čiščenje železa. Med nezaščitenim železom, ki ga prebarvamo, in pocinkanimi kovinskimi predmeti, ki jih zaščitijo z nanosom, je velika razlika. Prašno barvani izdelki naj bi zdržali dlje, čeprav tudi to ne velja absolutno. Vreme vendarle ima svojo moč.

Pri novem železu moramo temeljito odstraniti rjo, kar lahko naredimo mehansko ali z različnimi premazi. Pri premazih je treba kemično čiščenje praviloma kombinirati z mehanskim. Tu so krtače z jeklenimi nitmi še vedno zakon, dobro se obnesejo tudi različni nastavki za vrtalnike, pri večjih predmetih pa je smiselno celo peskanje. Po obdelavi se površina razmasti z nitrorazredčilom, nato pa se nanese osnovno barvo in nato emajl oziroma zgornji zaščitni sloj. Podobno poteka tudi obnova starega premaza na železu.

Številni kovinski izdelki so zaščiteni s cinkanjem ali vsaj prašnim barvanjem. Ampak pocinkani predmeti so sivi, mi pa si večinoma želimo drugačno barvo. Novo pocinkano površino tedaj operemo z amonijakovo vodo in rahlo obrusimo ter nato premažemo z barvo za pocinkano pločevino, lahko pa uporabimo tudi emajl. Pri obnovi premaza je treba predmet razmastiti z nitrorazredčilom, odstraniti morebitno rjo ter ga premazati z ustrezno barvo.

Betonske ograje

Kaj pa beton in posebej betonske ograje? Pri novi ograji je najpomembnejše sušenje. Ko se posuši, odstranimo prah in nevezane delce, neravnine in površinske poškodbe izravnamo z ustrezno izravnalno maso in potem obvezno impregniramo. Pri slabo vpojnih predmetih uporabimo posebno globinsko impregnacijo. Nato predmet prebarvamo z akrilno barvo za betonske ograje.

Pri obnovi oziroma barvanju že obarvanih ograj se najprej odstrani stare premaze, ki imajo slab oprijem in odpadajo, popravi poškodovana mesta ter rahlo obrusi dele z dobrim oprijemom. Nato se odstrani prah, maščobe in nevezane delce. Uporaba impregnacije je nujna, če se staro barvo odstrani do podlage.

Podobno se zaščiti tudi betonske pohodne površine, le da se tu uporabi akrilno barvo za beton. Beton je resda trden material, a začne, če ga ne zaščitimo, zaradi vpijanja vlage in zamrzovanja kaj hitro propadati.

Vir: http://www.soncne-barve.si