Rakovčeva analiza izhaja predvsem iz uspešnih nastopov članske vrste, ki trenutno zaseda rekordno štirinajsto mesto na lestvici IIHF. Bolj skrb zbujajoči bi morali biti iztržki preostalih treh reprezentančnih selekcij, ki ne dohajajo uspeha članov z uvrstitvijo na sedmo mesto v Sočiju in vrnitvijo v elitni razred svetovnega hokeja. Rakovec v svojem govoru niti enkrat ni izpostavil ključnega problema, ki se nanaša na kondicijo klubskega ustroja.

Še bolj presenetljivo je, da delegati zanj niso pripravili niti enega vprašanja, zato je skupščina minila brez razprave o strateško zelo pomembnih točkah za prihodnost panoge, kar lahko označimo za zamujeno priložnost. Rakovec se je pohvalil, da HZS že drugo leto posluje z dobičkom, vendar je ta zelo majhen. V letu 2013 okoli 39.000 evrov, kar pomeni, da je celotni dolg zveze še vedno višji od milijona evrov. Hokejska zveza načrtuje, da se bo primanjkljaj čez leto dni zmanjšal za dodatnih 160.000 evrov, kar glede na rekordni priliv na račun dosežka v Sočiju ne bi smel biti prevelik zalogaj.

Rakovec je obljubil, da bo HZS kakor v zadnjih dveh sezonah nadaljevala sofinanciranje klubov v INL. Za hišno selekcijo Team Jesenice so lani porabili 78.000 evrov, a v znesek ni všteta plača trenerja Gorazda Reklja. V celotni sezoni so v Podmežakli prodali manj kot 3500 vstopnic, slabih 200 je bilo permanentnih. V svojem govoru pred novo izvolitvijo je Rakovec navedel nekaj ambicioznih ciljev, med katerimi so ponovitev dosežka iz Sočija na naslednjih zimskih igrah v Pjongčangu 2018, stalna uvrstitev članske vrste med elito, povečanje aktivnih igralcev hokeja za dvajset odstotkov, vrnitev televizijskega prenosa finala državnega prvenstva, dvig priljubljenost panoge in zasidranje med tremi najbolj popularnimi moštvenimi športi v državi, ureditev statusnih pravic igralcev... Nobena neznanka ni, da bo z ustoličenjem Rakovca mandat na selektorski klopi članske reprezentance nadaljeval Matjaž Kopitar, ki mora le še podpisati po njegovi meri že sestavljeno pogodbo.

Skupščina je na podpredsedniški mesti postavila lastnega pravnika Igorja Angelovskega in Marka Popoviča iz Olimpije. Nova imena so tudi v predsedstvu, kjer bodo odslej sedeli Jure Cekuta, Dejan Kontrec, Emilijan Pavlin, Branko Tošič, Tilen Zugwitz in Gorazd Drinovec. Prvi nadzornik ostaja Brane Terglav, ki je v prejšnjem mandatu bolj nadzoroval več let stare posle Ernesta Aljančiča kot Matjaža Rakovca. Tudi v svojem poročilu je dal vedeti, kako velik pristaš sedanje vodstvene garniture je. Med pomembnimi sklepi skupščine je registracija HDD Jesenice, ki bo 10. julija opravil prvi občni zbor. Neuradno smo izvedeli, da se zapleta pri sestavi moštev za novo sezono v INL, saj novo vodstvo italijanske zveze ni navdušeno nad podaljšanjem sodelovanja tamkajšnjih klubov v drugoligaškem tekmovanju.

Premikati pa se je vendarle začelo pri Olimpiji, edinem slovenskem predstavniku v EBEL. Klub bo predvidoma danes javno sporočil sklepe svoje korenspondenčne skupščine in objavil ime novega predsednika. Poročali smo že, da bo Ditko Maučec nasledil finančnik in nekdanji hokejski sodnik Marko Popovič. Olimpija je v tem tednu organizirala sestanek z domačimi igralci, podrobnosti pa bodo predstavili na bližajoči se tiskovni konferenci. Marko Popovič je optimist: »Hokejistom smo sporočili, kako smo se lotili dela in kakšna so naša pričakovanja glede prihajajočih aktivnosti. Veliko problemov ostaja in vemo, da jih ne moremo rešiti čez noč. Reševanje bo dolgotrajno, potrebne bodo tako spremembe v organizaciji kluba kot okrepitve v kadrovskem smislu.«