Na državo ne morejo čakati

Omenjena obnova poteka v sklopu projekta druge faze rekonstrukcije in gradnje vodovoda Mokronog. Nad projektom bdi občina Mokronog - Trebelno, ki je za 1,1 milijona evrov vredno naložbo prejela 565.000 evrov iz evropskega sklada za regionalni razvoj. Hkrati bi morala potekati tudi rekonstrukcija tamkajšnjega križišča regionalnih cest, za katero si v Mokronogu prizadevajo že od leta 2006. Ocenjena vrednost projekta znaša dobrih 2,8 milijona evrov, od tega bi morala Direkcija RS za ceste zagotoviti dobrih 56 odstotkov sredstev, preostalo bi primaknila občina. A v državnem proračunu denarja za investicijo ni, zato obnove križišča še ne bo.

Vendar občina na obnovo vodovoda v tem delu ne more čakati. »Res mi je žal, da se ta ne izvaja hkrati z rekonstrukcijo križišča. Zavedamo se, da je nesmiselno in drago dvakrat kopati na istem mestu, a če ne želimo zgubiti evropskih sredstev, ki smo jih pridobili za obnovo vodovoda Mokronog, to enostavno moramo narediti,« je jasen župan Anton Maver. Za obnovo 504 metrov vodovoda na območju križišča in Florjanske ceste je bilo sicer predvidenih 98.000 evrov, a dela naj bi se zdaj podražila na 168 tisočakov, ocenjujejo na občini.

Ostali bodo v temi

Obnova vodovoda, ki ne poteka sočasno z rekonstrukcijo križišča, dela preglavice tudi izvajalcu. »Dodatno delo in dodaten čas porabimo zaradi obstoječih vodov, ki se jim moramo izogibati, saj morajo ostati v funkciji, dokler ne bo križišče dokončano. Usklajevati moramo tudi dela zaradi javne razsvetljave in elektrike, ki se sočasno polagata v kanal, kjer se izvaja vodovod,« pojasnjuje vodja del Tina Gruden iz podjetja Rekon.

Električne kable bodo, tam, kjer je to mogoče, prestavili v zemljo čez približno mesec dni. A ljudje bodo na teh koncih ostali brez javne razsvetljave, saj bo občini za postavitev nove zmanjkala tista polovica sredstev, ki bi jo morala v sklopu rekonstrukcije križišča zagotoviti država. Tako bodo v spodnjem delu Mokronoga, vsaj dokler občina ne najde denarja, ostali še brez javnih luči.

Občina in direkcija za ceste sta sicer novembra lani – ko je bilo jasno, da obnova vodovoda ne bo potekala v sklopu rekonstrukcije križišča – sklenili dogovor, da direkcija pokrije del razlike (25.000 evrov bruto) z asfaltiranjem površin, na katerih se bo izvajala obnova vodovoda. A kot kaže danes, tudi tega denarja država ne more zagotoviti, še pravijo na občini.