Konec maja je ljubljanski stanovanjski sklad na 16. javnem razpisu občanom in občankam v najem ponudil okoli štiristo neprofitnih stanovanj. Slabega pol leta za tem, ko so objavili končni seznam upravičencev po zadnjem razpisu. Pa to pomeni, da so vsi s seznama že prišli do neprofitnega stanovanja? Ne, do sedaj je bilo rešenih 140 od 391 vlog upravičencev, odgovarjajo na skladu.

To pomeni, da so prosilci vlogo na razpis, ki ga je sklad objavil 15. decembra 2012, poslali do konca januarja lani, ko se je ta zaključil. Nato so o svoji uvrstitvi izvedeli šele v začetku lanskega septembra, vendar takrat sklad še ni začel dodeljevati stanovanj, saj so morali najprej rešiti prispele pritožbe. Vseljevanje se je tako začelo šele januarja letos, dobro leto po objavi razpisa.

Trije meseci za pritožbe

»V skladu s predpisi se prednostna lista objavi v roku šestih mesecev po zaključku razpisa, ko so vsem prosilcem vročene tudi odločbe o uvrstitvi oziroma neuvrstitvi na prednostno listo. Zoper odločitev ima vsak možnost pritožbe, obravnava pritožb pa traja tri mesece,« je postopek, ki ga morajo spoštovati, pojasnil direktor sklada Sašo Rink. Dodal je, da je bilo v samem razpisu jasno zapisano, da se bodo stanovanja po 15. razpisu dodeljevala v letih 2014 in 2015. Najvišje uvrščeni so torej letos takoj po objavi končnega seznama dobili nov dom v prenovljenih starejših stanovanjih, drugi se bodo vseljevali sproti, ko se bo izpraznilo kakšno stanovanje, zadnji pa bodo morali počakati, da bo prihodnje leto končana soseska Polje III.

»Ko so stanovanja že zgrajena in vseljiva, jih je seveda treba oddati v najkrajšem času in mora biti seznam upravičencev že znan,« je še poudaril Rink in s tem tudi odgovoril na naše vprašanje, zakaj so že objavili nov razpis, na katerem prav tako prevladujejo stanovanja, ki še niso zgrajena. Nanj se je mogoče prijaviti še do ponedeljka, kdor bo izpolnil pogoje za neprofitni najem, pa lahko realno pričakuje, da bo ključe dobil čez vsaj leto dni oziroma leta 2016.

Subvencije tudi na trgu

Kot je še povzel Rink, na skladu pričakujejo, da bo soseska Polje III s skupno 148 stanovanji in bivalnimi enotami končana aprila prihodnje leto. Dobili so tudi že gradbeno dovoljenje za gradnjo soseske Dolgi most s skupno 30 stanovanji, ki bi morala biti vseljiva v začetku leta 2016. Kmalu za njo naj bi končali tudi sosesko Polje IV s predvidoma 70 stanovanji in bivalnimi enotami, v načrtu pa imajo še prenovo samskega doma v Zalogu, kjer naj bi pridobili 25 stanovanj in bivalnih enot, ter še nekaj manjših projektov.

Kaj pa v vmesnem času svetujejo upravičencem za lajšanje stanovanjskega problema? Tudi najemniki tržnih stanovanj imajo možnost uveljavljenja znižanja najemnine, spomni Rink. Gre za tako imenovano subvencijo tržne najemnine – razliko med višino najemnine na trgu in višino najemnine v primerljivem neprofitnem stanovanju, s tem, da je zadnja prav tako zmanjšana za subvencijo. Vloge sprejemajo in o njih odločajo na centrih za socialno delo.