Da v zahodnem svetu že nekaj časa obstaja ne le široka ponudba živil, ki so jim raziskovalci predvsem zaradi lažje komunikacije nadeli to ime, ampak tudi vse večja možnost (samo)izobraževanja o njih in njihovi pravilni uporabi v vsakdanjem življenju, ni nobena skrivnost. Žal pa večina ljudi nujnost po spremembah v prehranjevanju in končni opustitvi v pregovorno hitrem svetu še vedno močno konzumirane nezdrave hrane, tudi »junk fooda«, še vedno ne upošteva. In se raje posmehuje nazivu superživila. Nevednost izhaja že iz šolskega sistema, saj ta ne ponuja zadostnega izobraževanja na področju pravilnega prehranjevanja, četudi je skrajni čas, da šolstvo ob izbiri ustreznih strokovnjakov v več sfer izobraževalnega sistema uvede tudi to.

Med poplavo svetovne literature na to temo je eno najbolj praktičnih, preglednih in tako za strokovnjake kot laike zanimivih del gotovo delo ameriškega raziskovalca zdrave prehrane, avtorja več knjig, predavatelja in aktivista Davida Wolfa. V zajetnem priročniku je podrobno predstavil deset najboljših superživil – gre za starodavna živila, ki jih danes na novo odkrivamo, njihov izvor, pridelovanje, pravilno uporabo, recepte z njimi in možnost nabave. To so goji jagode, kakav, maca, spirulina, modrozelene alge afa, morski fitoplankton, aloe vera, kokos, konopljino seme in čebelji izdelki. Glede slednjega je avtor predgovora Ivan Soče skeptičen in bi jih nadomestil z ječmenovo ali pšenično hrano, kar pa ne zmanjšuje vrednosti knjige. Izdelki – vsebujoči hranila, kot so minerali, vitamini, beljakovine in druga, ki so nujno potrebni za zdravje in katerih pomanjkanje ljudem ob neustrezni prehrani in nezdravem načinu življenja povzročajo vse več bolezni – so dosegljivi pri nas, ustrezno poznavanje in njih uporaba pa sta tista, ki ob posameznikovi odločitvi o bolj zdravem načinu življenja, kjer je pravilna prehrana le eden, prvi in še vedno najpomembnejši kamenček v mozaiku, odločata, ali bo knjiga dosegla svoj namen. vo