Glavni razlog za lastno pridelavo je zagotavljanje višje kakovosti

Kot ugotavljajo v GfK Slovenija, se za eko izdelke odloča vedno večji delež prebivalstva. Še vedno sicer obstaja 60 odstotkov ljudi, ki tovrstnih izdelkov ne kupujejo. Od teh jih okoli 40 odstotkov pozna, ampak jih nikoli ne kupi, 20 odstotkov pa jih sploh ne pozna.

Zanimiv je tudi podatek, da več kot polovica slovenskih gospodinjstev sama prideluje zelenjavo. Polovica pridelovalcev trdi, da je glavni razlog za lastno pridelavo zelenjave zagotavljanje višje kakovosti hrane, medtem ko se tretjina z vrtičkarstvom ukvarja zato, ker jim to predstavlja prihranek denarja.

Preživljanje prostega časa v vrtičkih

Kar 50 odstotkov slovenskih gospodinjstev je začelo samih proizvajati hrano, hkrati pa jih še 20 odstotkov od tistih, ki je ne pridelujejo sami, pridobiva od sorodnikov in kmetij. Glede na rezultate raziskave razpoložljivost pridelane hrane vpliva na prehrano v gospodinjstvu, vpliva pa tudi preživljanje prostega časa, ki ga vse bolj pogosto preživijo v svojih vrtičkih.

Velika večina anketirancev verjame, da so bili izdelki včasih veliko bolj ekološki, tudi če niso bili tako poimenovani, ne glede na velik poudarek na "bio" predznak mnogih izdelkov.