Pirnat se tako strinja s predsednikom DZ Jankom Vebrom, da deklaracija, s katero so v DZ pred nekaj dnevi skušali preprečiti razpis volitev v Ankaranu, ne more preseči odločbe ustavnega sodišča o ustanovitvi omenjene občine. Tudi po njegovem mnenju namreč ta deklaracija nima nobene pravne veljave, medtem ko odlok o razpisu volitev jasno določa, da je treba izvesti volitve tudi v občini Ankaran.

Kot je ocenil Pirnat, je neizvedba volitev v Ankaranu lahko celo kaznivo dejanje. "Nesporno je eno od njih onemogočanje volitev, to je v nasprotju z vsemi pravnimi pravili," je pristavil.

Ob tem je poudaril, da je ustavno sodišče ustanovilo občino Ankaran na podlagi določbe zakona o ustavnem sodišču, po kateri ustavno sodišče določi način izvršitve svoje odločbe in je s svojo odločbo pravzaprav uredilo ustanovitev občine do takrat, ko jo morebiti z zakonom ustanovi DZ. "Sama odločba je res nekaj posebnega in se ne glasi pogojno. Občina Ankratan je preprosto ustanovljena in mislim, da glede tega ni čisto nobene dileme. Zato se ne strinjam s tistimi, ki menijo, da ustavno sodišče te pristojnosti nima," je še pojasnil Pirnat.

Predsednik DZ Janko Veber je namreč danes podpisal odlok o razpisu lokalnih volitev, ki bodo v nedeljo, 5. oktobra. Volitve je razpisal tudi v Ankaranu. Jožef Kavtičnik (PS), prvopodpisani pod deklaracijo, s katero je 21 poslancev želelo preprečiti volitve v občini Ankaran, vendarle pričakuje, da Mestna občina Koper ne bo izvedla tudi volitev v občini Ankaran. Na Mestni občini Koper medtem Vebrove odločitve ne komentirajo.