»Dosegli smo meje naše zmogljivosti,« so sporočili zdravniki. »Kljub pomoči in dodatni opremi, ki je bila poslana v omenjene tri države, ne moremo več pošiljati novih ekip zdravnikov na področje,« je dejal dr. Bart Janssens, direktor odprav.

Od izbruha ebole marca letos v Gvineji je organizacija zdravila 470 bolnikov (od tega 215 primerov uradno potrjenih), ki naj bi bili okuženi z ebolo. Organizacija je na področje poslala 300 zdravnikov in medicinsko osebje ter več kot 40 ton opreme in zalog zdravil. A zaradi vse večjega števila primerov v Siera Leone in Liberiji, zdravniki več ne zmorejo vseh zdraviti učinkovito. Po njihovem je izbruh »ušel izpod nadzora«.

Od prvega izbruha bolezni v začetku letošnjega leta so zdravniki zabeležili 520 primerov okužbe z ebolo in 330 smrtnih žrtev. Ebola je izredno nevaren virus, ki povzroči visoko vročino in krvavitve, v 90 odstotkih primerov pa je smrten. Gvinejsko zdravstveno ministrstvo je pred kratkim sporočilo, da se je število novih primerov zmanjšalo in da bodo razmere kmalu »pod nadzorom«, organizacija pa je zatrdila, da so med 29. majem in 1. junijem zabeležili 37 novih primerov okužbe in 21 smrti.

Po besedah Zdravnikov brez meja težave povzročajo tudi uradniki in verski predstavniki, ki ne prepoznajo razsežnosti epidemije in ne razširjajo sporočila, kako preprečiti nove okužbe.