Počasi. Počasi. Prvič, svet ni nič tako groznega. Drugič, tudi domovina iz sveta ni videti tako slabo. Iz vsega se da izvleči. Če se znajdeš sam sredi državljanske vojne in na edino telefonsko številko, ki jo imaš, nihče ne odgovarja, ti ostane samo še en izhod. Lonely Planet. Broširana knjiga ti da vse ključne in informacije in ti pomaga skozi Zimbabve, ki ima deset let več samostojnosti od Slovenije, Sudan, Gazo, Iran, London in Ukrajino. Vse, kar napišejo, je res.

In prav v trenutkih naše največje stiske Lonely Planet Slovenjo navaja kot eno od dveh držav na vsem svetu, v katero se res splača iti na počitnice. Pustimo hribe, morje in Postojnsko jamo. Sem se splača priti zaradi nas. Kaj pa ima vodnik po modernem svetu reči o nas?

»Ljudje so neznanka ob vsakem obisku tuje dežele. In bodite pomirjeni. Tukaj boste srečali samo prijazne obraze. Kamor koli boste šli, boste naleteli na navdušen, na pomoč pripravljen, gostoljuben in (pogosto) angleško govoreč sprejem. Čeprav jih je samo dva milijona, Slovenci daleč presegajo svojo težo v športu, znanosti, akademskih disciplinah in celo v filozofiji. V času stare Jugoslavije je Slovenija veljala za najbolj odprto od vseh republik, danes pa ni nič drugače. Slovenci so ponosni na svojo deželo in veseli, če jo lahko razkažejo.«

To smo mi. Prijetni, izobraženi, vljudni in srčni. Vsak, ki pride k nam, se zaljubi v nas in bi najraje ostal za zmeraj. Država je res karikatura, državljani pa so super. To ni nič novega. Slovenci smo državo vedno razumeli kot svojega sovražnika, kot čudno tvorbo, ki pripada nekomu drugemu. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ki so pripeljala do tega, da jutri praznujemo dan državnosti, je bila tedanja država najbolj neumna institucija na svetu. V ničemer se ni razlikovala od zdajšnje Slovenije. Imela pa je pametno in simpatično družbo, ki je znotraj nje ustvarila svoj svet. Ta svet je bil prav tako zabaven, bogat in privlačen kot svet današnje družbe.

To se splača praznovati. Vsem, ki so v bolnišnici ali zaporu, pa je treba nesti pomaranče in jim zaželeti čimprejšnje okrevanje.