Češki proizvajalec pijač Kofola in družba P & P Skupina uspešne primorske družine Polič sta se odločila za strateško partnerstvo in nameravata Radensko prevzeti skupaj, čeprav sta si doslej v boju za nakup slovenskega proizvajalca pijač konkurirala.

»Sredstev za prevzem imamo dovolj, vendar smo se odločili, da bi bilo zaradi nadaljnjega razvoja Radenske bolje, če pri prevzemu sodelujemo z lokalnim partnerjem,« je poudarila Jarka Musilová, predstavnica češkega proizvajalca brezalkoholnih pijač Kofola. Kot je dodal Peter Polič, bi njihova P & P Skupina, ki se sicer ukvarja zlasti z razvojem novih tehnologij v elektroniki, pri prevzemu prispevala okoli 40 odstotkov sredstev, medtem ko bi imela Kofola večinski 60-odstotni delež. Družina Polič sicer že štiri leta tudi poslovno sodeluje z Radensko, saj njene izdelke trži in distribuira na Tajskem ter v Združenih arabskih emiratih, vendar na teh trgih, kot pojasnjuje Polič, prodajo le okoli štiri kontejnerje pijač na leto. V Kofoli, ki je v večinski lasti češke družine Samaras, si želijo prodajo Radenske povečati zlasti v Sloveniji ter državah jugovzhodne Evrope, kjer bi družba po njihovih pričakovanjih lahko okrepila svoj tržni položaj.

»Želimo si, da bi se prodajni postopki v kratkem zaključili,« je še izpostavila Musilová, a obenem opozorila, da to ni odvisno le od njih. Odločitev o povezavi dveh interesentov vsekakor ni bila v interesu Pivovarne Laško, saj se zmanjšuje število interesentov. Poleg združene Kofole in P & P Skupine naj bi se namreč za nakup Radenske potegovala le še Coca-Cola oziroma njena grška hčerinska družba.

Po prvotnih načrtih bi morali biti postopki za prodajo Radenske že zaključeni. Toda po neuradnih informacijah so se zavlekli zlasti zaradi negotovega razpleta denacionalizacijskega spora. Tega naj bi namreč potencialni kupci ocenili kot bistveno večje tveganje za Radensko in naj bi temu primerno tudi znižali svoje ponudbe. Spomnimo namreč, da potomci dr. Antona Šariča, nekdanjega lastnika Radenske, poleg denarne odškodnine zahtevajo tudi vračilo blagovnih znamk, vrelcev in 48-odstotnega deleža Radenske. A na to v Laškem ne pristajajo in so prepričani, da bi morali Šaričevi odškodnino terjati od Slovenske odškodninske družbe (danes SDH) in ne od njih. Z vnukom bivšega lastnika Rudolfom Hoehnom Šaričem naj bi se po neuradnih informacijah poleg Laščanov pogajali tudi potencialni kupci, ki skušajo najti kompromisno rešitev za čim cenejšo rešitev spora.

Radenska je sicer med najmanj zadolženimi hčerinskimi družbami Pivovarne Laško, saj ji je od konca leta 2010 uspelo svoje finančne obveznosti znižati že za več kot 60 odstotkov, na osem milijonov evrov. S tekočim poslovanjem bi Radenska svoj celotni finančni dolg lahko odplačala že v slabih treh letih. V bistveno boljšem finančnem položaju pa je Skupina Kofola, ki bi svoj celotni neto finančni dolg odplačala v manj kot dveh letih. Lansko leto je češka skupina ustvarila 241 milijonov evrov prihodkov, medtem ko se je ustvarjeni EBITDA zvišal na 30,7 milijona evrov. Lani so v Kofoli izdali tudi za 78,4 milijona evrov obveznic, ki v plačilo zapadejo leta 2018. Del teh sredstev nameravajo v Kofoli očitno uporabiti tudi za nakup Radenske, saj so za refinanciranje posojil uporabili le dobro polovico sredstev, ki so jih zbrali z izdajo obveznic. Letos se sicer v češki skupini soočajo s padcem prodaje, vendar Musilová poudarja, da jim je kljub temu v prvih treh mesecih uspelo povečati tako tržni delež kot tudi marže iz poslovanja.