Kljub premestitvi na odprt oddelek pa Janša ne bo smel zapuščati zapora, poroča spletni Večer. Zapor bo lahko zapustil po dvajsetih odstotkih prestane kazni. Takrat bo dobil prvi izhod, ki bo trajal pet ur v bližini zapora. Nato se bodo te ugodnosti stopnjevale, poroča Večer.

Ljubljansko okrajno sodišče je predsednika SDS Janšo, brigadirja Toneta Krkoviča in prokurista Rotisa Ivana Črnkoviča junija lani obsodilo za kazniva dejanja, povezana z dajanjem ali sprejemanjem obljube daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih osemkolesnih oklepnikov. Janšo, ki je bil v času nakupa patrij predsednik vlade, je sodišče obsodilo na dve leti zapora, Krkoviča in Črnkoviča pa na 22 mesecev.

Višje sodišče je prvostopenjsko sodbo v zadevi Patria potrdilo konec aprila letos, s čimer je sodba postala pravnomočna. Janša je kazen začel prestajati v petek. Krkovič mora na Dob 4. julija, Črnkovič pa je zaprosil za alternativno prestajanje kazni.

Vrhovno sodišče mora še odločiti o Janševi zahtevi za varstvo zakonitosti, ki jo je minuli teden vložil njegov zagovornik Franci Matoz.