Vrednost neplačanih parkirnin ocenjena na več deset tisoč evrov letno

Vrednost neplačanih dnevnih parkirnin v Pulju, Opatiji, Zadru, Dubrovniku in nekaterih drugih mestih je ocenjena na več deset tisoč evrov letno. Položnice pošiljajo voznikom iz tujine, ki so se izognili plačilu parkirnine v zadnjih treh letih.

Kot je dejal eden izmed italijanskih odvetnikov hrvaških koncesionarjev parkirišč, približno tretjina tujih državljanov plača kazen, ko prejmejo uradni opomin. Če voznik ne plača kazni niti po opominu, koncesionarji parkirišč sprožijo postopek na sodiščih prek svojih odvetnikov v določeni državi.

Voznike opozorili tudi na spletni strani

Na spletni strani podjetja Obala i lučice, ki skrbi za parkirišča v Zadru, so tudi v italijanskem in nemškem jeziku pojasnili, kaj lahko pričakujejo vozniki, ki ne upoštevajo kazni za neplačano parkiranje.

Pred dvema letoma so podoben problem imeli v Zagrebu, a so parkirnine na označenih parkiriščih "pozabili" plačati tuji diplomati. Pri vrhu črnega seznama so bili prav tako diplomati iz Nemčije in Italije. Diplomatov sicer ni mogoče kaznovati zaradi prometnih prekrškov, je pa vljudno, da v državi gostiteljici spoštujejo lokalne zakone.