Z oznako najvišja se nagrada lahko pohvali, ker je zmagovalec domov odnesel 3 milijone dolarjev (2,2 milijona evrov). Britanski matematik Richard Taylor trenutno dela na univerzi v Princetonu in je pomagal razviti nove načine, kako rešiti stare matematične probleme. Ob prejetju nagrade je bil »izredno presenečen, navdušen in srečen«.

Z denarjem še ne ve, kaj bo naredil, rad pa bi ga porabil za raziskave na svojem področju. »Matematika je timsko delo, zahteva sodelovanje in nadgrajevanje dela več kolegov, zato imam občutek, da moram nekaj vrniti družbi,« je pojasnil Taylor. Poudaril pa je, da so takšne nagrade pomembne, saj »v znanost privabijo najbolj pametne«.

»Znanost velja za dolgočasno, zato vsaka takšna zadeva spremeni njen ugled in je dobrodošla,« je dodal. Organizatorji nagrad so dobitnike opisali kot »prave rokerje znanosti«.

Nagrad so se domislili soustanovitelj Googla Sergey Brin, izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg, ustanovitelj Alibaba Group Jack Ma in ustanovitelj skupine Digital Sky Technologies Yuri Milner. »Izven področja zabavne industrije so dosežki v znanosti precej nezanimivi za javnost. Vedno pa ni bilo tako, pred 58 leti najbolj znan človek ni bil igralec, športnik ali glasbenik, temveč fizik. Obraz Alberta Einsteina je krasil naslovnice revij, časopisov in televizijskih oddaj,« je pojasnil Milner in dodal, da je nagrada namenjena tudi popularizaciji znanosti in znanstvenikov.

»Matematika je odločilnega pomena za napredek človeštva in inovacij v tem stoletju. Letošnji dobitniki so na tem področju prispevali kar veliko in zato smo veseli, da lahko slavimo njihove dosežke,« pa je dodal Mark Zuckerberg.