35-letni Guerlailain Chicherit je skušal postaviti nov rekord v kategoriji najdaljšega skoka z avtomobilom. Na 101 meter dolgi progi je dosegel hitrost do 257 kilometrov na uro. Začetek je bil videti odličen, kmalu pa so nastale težave.

Strah, panika in eksistencionalno pomirjenje

V posnetku, ki si ga lahko ogledate spodaj, je zabeležen vsak trenutek grozljivega premetavanja in prevračanja avtomobila, dodatne težave pa so nastale, ko so na voznika začeli padati deli avtomobila, ki je zaradi hitrosti (ta naj bi se povzpela do 257 kilometrov na uro) začel razpadati. Chicherit je nesrečo preživel in jo odnesel z le nekaj manjšimi poškodbami.

James Kirkam, vodja ekipe, ki je sodelovala pri podiranju rekorda, pravi, da ima življenje profesionalnega kaskaderskega športnika nemalo posledic. »Gledamo jih, kako padajo, se zaletijo, ranijo in včasih tudi umrejo. S tem posnetkom pa so uspeli ujeti nekaj povsem drugega – intimno izkušnjo posameznika. Trenutek, ko se mu v očeh vidi, da se zaveda, da bo umrl. V trenutkih, ko sem sam doživljal paniko, strah in bolečino, pri Guerlailainu vidimo le globoko eksistencionalno pomirjenje,« je zapisal ob posnetku, ki so objavili na platformo youtube.

Spodnji posnetek prikazuje širše dogajanje okoli poskusa postavitve rekorda. Nesreča pa se pripeti na 7.34: