Če bodo na letnem srečanju britanskih zdravnikov sprejeli predlog o prepovedi, se bo začelo lobiranje pri poslancih, tako kot se je glede prepovedi kajenja v zaprtih javnih prostorih in v avtomobilih. Prepovedi sta v veljavo stopili leta 2002 in 2011.

Tim Crocker-Buque, specialist na področju javnega zdravja, je predlagal novo prepoved s pojasnilom, da »generaciji 21. stoletja ne bo treba trpeti enakih posledic kajenja, ki jih trpi generacija 20. stoletja«. »Kajenje je odločitev, ki jo sprejmejo otroci, posledica pa je zasvojenost, s katero se borijo kot odrasli. 80 odstotkov kadilcev je prvo cigareto prižgalo v najstniških letih. Zelo redko se odrasli ljudje odločijo za takšno škodljivo razvado. Ideja je preprečiti otrokom, ki ne kadijo, da bi začeli,« je pojasnil Crocker-Buque.

V letu 2012 je 23 odstotkov učencev, starih od 11 do 15 let, poskusilo kaditi vsaj enkrat, kažejo uradni podatki britanskega zdravstvenega ministrstva. Čeprav se je delež od leta 1996 za polovico zmanjšal, uradniki še vedno niso zadovoljni. 66 odstotkov kadilcev je priznalo, da je začelo kaditi pred dopolnjenim 18. letom.

Kritiki nove prepovedi pravijo, da se bo prodaja cigaret na črnem trgu povečala in da bodo najstniki tako še lažje dostopali do tobačnih izdelkov. »Ideja, da odrasli, ki so se rodili po letu 2000, ne bodo mogli nikoli kupiti cigaret, je absurdna in diskriminatorna. Je pristranska, neizvršljiva in popolnoma nesvobodna,« je dejal Simon Clark, predstavnik kluba kadilcev Forest.